2018-09-14 128 浏览
今晚黎到铜锣湾的深宵食堂,地方唔算太大,但都好雅致。我们7:30左右到,所以唔算太多人~不过好快就客似云来。坐底时枱上已放有点餐纸,食物既种类好多,有烧物、主食、饮品同推介,蔬菜水果、鸡、猪、牛、羊,应有尽有,我们下单时都无理太多,想食就点。食物即叫叫做,够哂热同新鲜。吉列广岛蚝炸蚝外面炸到金黄色,香脆可口,而蚝都好肥美,好鲜甜。汁烧白鳝我平时唔食鱼,但友人点左依串白鳝,我试左一旧,真系好正!白鳝配上秘制汁烧到外皮脆脆地,好香口,鱼肉鲜嫩仲无骨,岩哂我~芝士蟹肉玉子烧食之前做过下功课,见个个都叫招牌菜芝士蟹肉玉子烧,所以我地都点左一客,果然不负众望,大大份玉子上面用茄汁写上「深宵」两字,切开滑滑玉子仲有芝士流出,系我食过最丰富的玉子烧,味道唔错~蒜片一口牛粒牛肉嫩滑多汁,唔会煮到太韧/唔熟,再加埋D蒜片汁,超惹味!鹅肝什菌石窝饭大大块的鹅肝,表面煎得焦脆,油脂渗入饭中,份量多,钟意饭焦,等左一阵先食,成个饭都好香脆~川味茄子茄子最后先上枱,果然系好戏在后头,一上枱我地都被茄子的卖相吸引住。有很多很多的蒜蓉同辛辣粉,味道很浓很香口!总括黎讲我们食左好多野,都感受到师傅系用心烹调。
食物即叫叫做,够哂热同新鲜。

吉列广岛蚝
炸蚝外面炸到金黄色,香脆可口,而蚝都好肥美,好鲜甜。
蒜片一口牛粒
牛肉嫩滑多汁,唔会煮到太韧/唔熟,再加埋D蒜片汁,超惹味!
川味茄子
总括黎讲我们食左好多野,都感受到师傅系用心烹调。
2018-09-13