2024-01-24
今晚去咗一间餐厅囊括日式串烧、割烹、Omakase寿司,仲有酒吧。个名「心一·影」,心,代表大堂心型发光嘅串烧吧枱,一,就系一字型嘅酒吧,同埋影,代表厢房入面嘅割烹房、Omakase房同埋VIP 房。今次我系冲著佢哋个$550Yakitori Set而嚟。以Omakase型式,有齐前菜、刺身、串烧、主食、甜品,仲包埋一支550ml嘅清酒。相当吸引。入咗叫咗呢个Set先上Sake美丈夫🍶纯米吟酿,有果香,少少甜。海老红豆腐千层玉子酸汁太刀鱼三款前菜各有特色,个人最钟意太刀鱼,佢哋将多骨嘅太刀鱼完全去骨再煮成酸酸地,零舍醒胃。[刺身]䲞鱼象拔蚌象拔蚌系期间限定,又爽又鲜鸡脾肉鸡翼鸡胗鸡颈牛舌 (芥末子)鳗鱼豚肉车厘茄青椒仔紫洋葱由于坐吧枱,串烧烧好师傅就直接上菜,重头到尾热辣辣。最后个三款野菜先系重点,有画龙点睛之效。车厘茄爆汁,青椒仔爽嫩,洋葱由中断开始已经用慢火烤,洋葱已经完全淋晒,令甜味释放。蟹膏蟹肉甲罗烧饭本身系松叶蟹茶渍饭,加咗$98升级咗呢个蟹膏蟹肉饭,面头用火烤过,一上枱已经闻到浓烈嘅蟹味。[甜品]芝麻雪糕最中饼配玉子烧最后甜品都几特别,玉子烧偏硬身,好似食蛋糕一样。欣赏佢哋
[前菜]
海老红豆腐
千层玉子
酸汁太刀鱼
[刺身]
䲞鱼
象拔蚌
象拔蚌系期间限定,又爽又鲜
[串烧]
鸡脾肉
鸡翼
鸡胗
鸡颈
牛舌 (芥末子)
鳗鱼
豚肉车厘茄
青椒仔
紫洋葱
[主食]
蟹膏蟹肉甲罗烧饭
[甜品]
芝麻雪糕最中饼配玉子烧
最后甜品都几特别,玉子烧偏硬身,好似食蛋糕一样。
欣赏佢哋对客嘅细心同埋串烧师傅嘅功力。听经理讲上面永8坊都系同一老板,”影”嘅VIP 房可以写个中日fusion菜单添。