2019-08-01
星期五收左工,约左同事去happy hours,今次我地拣左「鸟居」,贪佢够方便,食下串烧又可以摸下酒杯底先黎个鲜菜沙律先食完沙律,先黎刺身盛 之前黎过鸟居都未试过佢地既刺身,难得今日同事话想食刺身,就叫左个!刺身盛有三文鱼、帆立贝、油甘鱼、牡丹虾同海胆,样样都好大件又新鲜!尤其系个帆立贝好鲜甜,牡丹虾口感爽口,海胆粒粒鲜甜,好啖接一啖!烧龙虾烧龙虾开边烧,好大只,一人一边唔驶争!店员一放上枱,已经超级香,急不及待要开动啰~~~龙虾唔止大只,仲劲多肉,而且啲肉好容易就拿出!啲肉质好juicy,好鲜嫩,厨师加左沙律酱同龙虾一齐焗,味道超香,非常惹味!烧岩鱼店员推介today’s Special,话烧岩鱼系季节限定,唔系成日有得食,而我地都未食过,所以又叫左个试下!唔好睇佢个样咁肉酸又好细条咁,但其实真系超多肉,厨师好细心地将佢地烧成s型,表皮加左少少盐,烧得又香又脆,肉质唔止鲜,仲好滑好嫩,啖啖肉好实在!虽然配有豉油萝卜,但我觉得原味已经好够鲜,所以咩都冇加就咁食已经觉得好正!烧牛舌黎到鸟居必定会点既就系烧牛舌,佢地既烧牛舌非常厚切,咬落去好有质感,肉质juicy,又唔会酥,都可算系招牌
先黎个鲜菜沙律先
食完沙律,先黎刺身盛
烧龙虾
烧岩鱼
烧牛舌
黎到鸟居必定会点既就系烧牛舌,佢地既烧牛舌非常厚切,咬落去好有质感,肉质juicy,又唔会酥,都可算系招牌菜之一!
鸡丸
搞碎左既鸡肉再整成鸡丸串,配上鸡蛋作酱汁,令肉质更加滑,味道带咸,用黎送啤酒就岩晒喇!
食串烧又点可以冇野饮呢,我地今日冇点saka,但叫左生啤同黑啤🍻
最后仲叫左甜品 - 日本糯米团
日本糯米团口感几得意,糯米团有啲粘口,表面带少少咸,内里系黑芝麻,外面咸内面甜,感觉几得意!
轻轻松松又倾左一个晚上,鸟居真系食串烧同饮野既好地方!