2021-11-24
相信每间冰室都会有独门招牌美食以作招俫。今日嚟到铜锣湾利园山道「 波士冰室」, 装修格局都走怀旧路线。波士常餐:瑞士鸡翼捞公仔面炒滑蛋丹麦多士吸引我的是这件丹麦多士~ 一向喜欢吃丹麦酥。那种牛油酥香是其他包点无法代替。这店的丹麦多士本身已经香脆松化, 上枱仲系微微暖, 近看原来还涂上牛油, 完全融化在多士上, 加陪了牛油香气!😋😋👍秘制豉油鸡翼十分大只, 捞公仔面正常发挥, 面质唔会太硬太冧, 主要系麻油和甜酱油嘅味道, 没有太大惊喜。乒乓波黑糖奶茶奶茶本身已非常浓郁, 奶和茶的比例可能一半一半,同时充满黑糖风味。 两球乒乓波咁大嘅都系奶茶冰, 绝对唔会沟淡奶茶, 而且一路keep住冻, 令人非常满足!!😋👍晚餐:XO酱芥兰炒鲜鱿好有镬气, 芥兰唔会太硬或太腍, 鲜鱿厚切,炒完依然柔软!好吃惹味!!😋跟餐的例汤碗, 难得咁高咁深, 好有诚意。例汤饮落冇味精, 好多材料, 简单美味!生磨蛋白杏仁茶见网上好评都即管一试。 果然做得出色,即叫即做,杏仁茶好香好浓, 搅拌之下, 有很多凝固咗嘅蛋白, 绝对是真材实料, 饮完更加暖笠笠~ 怀旧红豆冰红豆份量颇多, 如果有多一点椰汁味就更perfe
波士常餐:瑞士鸡翼捞公仔面炒滑蛋丹麦多士
吸引我的是这件丹麦多士~ 一向喜欢吃丹麦酥。
那种牛油酥香是其他包点无法代替。
乒乓波黑糖奶茶
晚餐:XO酱芥兰炒鲜鱿
跟餐的例汤碗, 难得咁高咁深, 好有诚意。
例汤饮落冇味精, 好多材料, 简单美味!
生磨蛋白杏仁茶
怀旧红豆冰
红豆份量颇多, 如果有多一点椰汁味就更perfect!!