2020-01-28 722 浏览
难得早起床早返工,亦突然收到同是早返的同事相约吃早餐,我当然来者不拒,于是柠檬🍋见啦。柠檬冰室开业未够一年,但已经成为部份同事们的饭堂及指定下午茶食堂🤭受欢迎程度可见一斑。黎到柠檬,我都系食例牌「沙爹牛肉面餐」。先上奶茶,我对柠檬的奶茶感觉是茶味不够浓。再上炒蛋及丹麦多士,其实黎柠檬另一目的都系为「丹麦多士」。深水埗区嘅茶餐厅少有「丹麦多士」,呢度系其中一个地点。柠檬冰室的丹麦多士上枱已搽牛油。好处系唔会因为牛油太冻,或是多士唔够热而溶唔到的情况出现;相反,客人却不能控制牛油的份量。今日呢块「丹麦多士」系热的,有牛油香味,任何多士都系热的最好食😋沙爹牛肉面中规中矩喇,公仔面系有弹性,唔死实。总结而言,柠檬冰室的「丹麦多士」,比上次系雪X食的热同好食😊

2020-01-23
$34 (早餐)