2022-11-06
主打日本进口精品咖啡生豆嘅咖啡专门店~野田珈琲!早排喺朋友屋企饮咗杯野田珈琲hand drip,好啱饮,呢日就特登去湾仔嘅旗舰店食tea!小店走木系路线,不论店面还是店内装潢都令人恍如飞到日本当地咖啡店,和风味浓!未去得日本住,唯有先来呢度一解乡愁。小店放上多个以木桶和木柜盛载嘅咖啡生豆,咖啡生豆选自4大产区,超过20个国家,单单是日本直送已经包括65款之多!由于店内设有焙煎室,所以可以即买即炒。每次焙煎都系以300g作单位,更加可以控制到品质,达到精品化效果。新鲜烘焙出来嘅咖啡豆,香气、风味都更加鲜明突出,啱晒对咖啡质素有一定追求嘅朋友。值得一赞嘅系店员对咖啡豆好熟悉,想揾到最啱自己口味嘅,可以请店员介绍下!堂食有少量位置,可以呷一杯咖啡,食件蛋糕!Cappuccino ($38) Cappuccino有两款咖啡豆选择,我拣咗比较nutty D嘅「木」。咖啡拉花漂亮,奶泡绵密,咖啡味香浓,水准唔错!Hand Drip Premium Single Origin(肯亚森林AB水洗 雨林认证+特别限定)($98) Hand drip拣咗肯亚森林AB水洗(可以先做一个test,会有咖啡豆介
堂食有少量位置,可以呷一杯咖啡,食件蛋糕!
Cappuccino ($38)
Hand drip拣咗肯亚森林AB水洗(可以先做一个test,会有咖啡豆介绍),入口清爽干净,带有莓香,酸度平衡滑顺,钟意! 蛋糕选择不多,但质素都唔错!
Carrot Cake($48)
Carrot Cake湿润松软,甜度刚好。
100% Organic Matcha Basque Burnt Cheesecake($48)
抹茶Basque Burnt Cheesecake抹茶味道浓郁带回甘,口感软滑creamy,配咖啡一流!