2010-11-20 30 浏览
又系星期日晏昼揾食时间,之前几次经过新明发,见佢在铺外架起好几个蒸笼,有人排队买外卖,上面黄底红字写住「驰名盅头饭」,都有啲兴趣一试佢嘅蒸饭,系咪咁驰名。茶餐厅格局,食物包罗万有,墙上贴咗好多推介同唔同嘅套餐,平贵都有,卖潮式粉面,又有中式点心,唔少得梗系仲有盅头饭,一贯茶餐厅嘅多元化。两公婆,要咗个一个粉面餐同一个盅头饭,觉得都够食。粉面餐一碗粉面加杯餐茶,都系$22,中位价。拣咗柱侯牛腩河配醒神奶茶,碗就大大只,牛腩同河粉就只系一般粉面铺正常份量,牛腩炆得松软入味,牛味浓,不过卖嘅系肥腩,旧旧腩都黐住旧肥膏;河粉就比较幼身而滑溜,汤底未见好有特色,况且加咗腩汁就主要都系腩味。盅头饭盅头饭有5款:豉椒排骨、凤爪排骨、𫠒鱼肉饼、咸鱼肉饼、北菇满滑鸡,款款$18,要嘢饮加$6,快餐店以外另一个好选择,难怪现场所见都几多街坊食盅头饭。本来叫𫠒鱼肉饼,点知啱啱卖晒蒸紧新嘅,要等15min,所以转食凤爪排骨。凤爪排骨都够味,尤其排骨几腍滑,唔嚡唔韧,饭粒软熟得嚟唔粘,落水份量啱啱好。平时唔想煮,外卖买盒返屋企食都好,仲平啲添,$16!
外卖蒸档,多款点心同蒸饭。

墙上贴有好多推介同唔同嘅套餐。

粉面餐
肥腩,黐住成大旧肥膏!

盅头饭