2017-12-10
一向钟意食蟹既我,今次同朋友一齐黎到呢度食避风塘蟹~~ 见到呢间小菜价钱公道,又有唔同款既蟹食,就黎到呢度啦。因为夜收工,又避免太多人,所以都专登简左星期三黎食,果然可以即时入座呢~ 太好了~门口写住左营业时间,同埋一d介绍。入到去,座位好阔落,好好坐。打开menu,即刻比佢menu上面既蟹吸引左,最后我地叫左避风塘蟹,同埋几款小菜。首先系呢个干煎猪仔骨,一上到黎已经觉得好香,衬佢热辣辣既时候食,真系超好食。佢既猪仔骨本身好够淋身,加上佢调配既汁好够入味,所以劲香口,真系会好忍唔住一食再食。之后上黎既系 蟹肉扒西兰花,系一道比较清淡健康既菜,咁就唔会感觉成口都好浓~ 有d清清既味道调节番~上面除左蟹肉之外仲有蛋白丝,咬落去清甜多汁,一路食会有蟹肉既味道淡淡出现,几特别。之后系呢个,都系超有惊喜既药膳米酒鸡,上黎既时候系望住佢滚紧,即系即滚即上。首先试左啖汤,系超、好、饮!一黎系好有药膳感觉 + 鸡汤味浓 + 米酒既味道系后面慢慢渗出黎,每一样味道都唔马虎,唔会觉得无左其中一样、或者三样唔平衡。之后再去食汤料,佢有好吸汤既'豆pok',一咬落去,d汤汁流晒出黎,好满足!虽然系主打蟹为主既
见到呢间小菜价钱公道,又有唔同款既蟹食,就黎到呢度啦。
因为夜收工,又避免太多人,所以都专登简左星期三黎食,
果然可以即时入座呢~ 太好了~
门口写住左营业时间,同埋一d介绍。
入到去,座位好阔落,好好坐。
打开menu,即刻比佢menu上面既蟹吸引左,
最后我地叫左避风塘蟹,同埋几款小菜。
首先系呢个干煎猪仔骨,一上到黎已经觉得好香,
衬佢热辣辣既时候食,真系超好食。
佢既猪仔骨本身好够淋身,加上佢调配既汁好够入味,
所以劲香口,真系会好忍唔住一食再食。
之后上黎既系 蟹肉扒西兰花,系一道比较清淡健康既菜,
咁就唔会感觉成口都好浓~ 有d清清既味道调节番~
上面除左蟹肉之外仲有蛋白丝,
咬落去清甜多汁,一路食会有蟹肉既味道淡淡出现,几特别。
之后系呢个,都系超有惊喜既药膳米酒鸡,
上黎既时候系望住佢滚紧,即系即滚即上。
首先试左啖汤,系超、好、饮!
每一样味道都唔马虎,唔会觉得无左其中一样、或者三样唔平衡。
之后再去食汤料,
虽然系主打蟹为主既餐厅,但佢既小菜真系一d都唔马虎,
样样都好出色呢。
之后系蒜香冻螺。
平时出面食螺多数系辣酒煮螺咁食,辣味会覆盖左螺本身既味,
但呢个真系好好食,佢用蒜同汁既煮,然后冷食,
螺肉本身已经系超甜~ 仲要加上佢既汁,令到佢好甜、好好食,
一路打字已经一路吞紧口水,劲想再食!!
钟意螺既一定要试呢个。
呢度有段小插曲,就系因为想饮茶,
拎起茶壶既时候唔小心打翻左佢地用黎食螺既牙签筒,劲唔好意思。
不过佢地服务态度真系好好,唔会黑面、仲好快咁清理左,值得一赞!
呢个系凉拌三鲜,配芝麻酱,佢有青瓜、蕃茄同皮蛋。
芝麻酱加落去我真系好钟意,尤其系皮蛋同蕃茄XD 好味
食左咁多小菜,样样都咁正,之后就到真正既主角出场啦~
佢就系避风塘蟹~ 我地系简左微微微微微辣既XD 因为本身都怕太辣。
有好大堆既炸蒜放上去只蟹上面,好脆好香口。
蟹既部份拆成左身、蟹脚同蟹钳,配上炸蒜同辣椒好香口!
最值得一提系每只蟹个两只大大钳,超厚肉,
真系咬落去啖啖肉呢~~~~。
食左咁多野之后其实都饱了,但呢个真系好得意,所以都系不停食食食的。
呢个系避风塘炒米粉,佢d米粉好幼身得黎唔痴,
咬落去唔知点解就好似食棉花糖既感觉,好松软。
望落颜色好重,但味道唔算话好浓,可以用岩岩好黎形容。
最后上多幅汤料既图~我狂添黎饮XDD
总结:
好少可觉得一间餐厅每道菜都好好食,今餐真系捧住个肚出门口,好满足呢!
值得推介!
题外话/补充资料:
茶钱每位$5 (晚餐)