2017-07-11
之前电视见过呢间餐厅访问,影出黎唔太吸引、花草又好似有点假、地方又好似有点细….点知去到就对佢完全有改观,仲几想返转头呢。其实去到究竟系任我地座定要等人带位呢?相信唔止我有疑问,因为差唔多个个入亲黎都会问:咦?可以坐边?」我问过侍应,佢话可以有空位就坐之后、我当然系简左千秋位啦😉。睇完个餐牌之后好失望,唔系菜式唔吸引、而系无素食选择…..之前上网睇明明有架。算啦,一次半次,食住碟边菜先。一个餐有晒汤、沙律、餐饮,加钱有甜品同特色餐饮,呢个价位算系好抵。见到个所谓既「沙律」真系嬲嬲地,菜都无条既?!如果系杂果或者薯仔沙律无菜都可以接受,但番茄又真系窄左d…番茄酸酸甜甜,开胃又好食,但极其量只可以叫凉菜或腌菜。唔制呀!咁好食先得咁少份量….食埋我男人果份先。忌廉粟米汤就不过不失、并无太大惊喜。讲到杯野饮,又系唔开心-好!甜!呀!可唔可以俾客人自己简返甜定唔甜?你都知好多女仔要减肥唔想饮咁多甜野架吗。不过,两款主菜都几有水准,先系香辣鲜茄香草肠螺丝粉。上枱时唔会犯左一般螺丝粉既通病、唔够热。见到有烟升上黎之余、仲每粒条螺丝粉都颜色均匀沾了番茄汁。而且味道一流,辣得黎带甜唔会食厌。面质同肠仔口
tomato salad
hot lemon tea
番茄酱香草胶螺丝粉
不过,两款主菜都几有水准,先系香辣鲜茄香草肠螺丝粉。上枱时唔会犯左一般螺丝粉既通病、唔够热。见到有烟升上黎之余、仲每粒条螺丝粉都颜色均匀沾了番茄汁。而且味道一流,辣得黎带甜唔会食厌。面质同肠仔口感都控制得唔错,螺丝粉弹牙、肠仔切得大大旧、有「口赵」头。
芝士焗鸭胸饭
另一款系焗芝士磨菇鸭胸饭,食落又好食bo、估佢唔到。芝士虽然未到好拉丝既地场埗,但都合理既、够香。磨菇同鸭肉都入味,而且磨菇份量唔少。虽然焗饭唔系炒饭底,但都唔会太湿润、饭粒够味。最好既地方系佢地识放返几旧西兰花入去,减低芝士heavy既感觉。
朱古力酱盆栽Panna Cotta
个甜品都几得意呀,叫朱古力盆栽奶冻-英文就叫Panna Cotta with OREO!一见到OREO成个人升心晒啦,即刻想食。黎到之后都觉得几大兜下、怕自己食唔晒…块叶仲要系假既;(但食食下知一定食得晒,因为觉得好食。虽然呢个Panna Cotta唔系用真正云喱拿籽做,但每种食材都散发到自己既香味,尤其是个朱古力酱同oreo甜得黎有种幸福感。