2021-09-14
收工夜左,好攰唔想煮,但已经9点,就走去C类食肆列表揾下仲有咩可以食。揾到呢间新开系旺角Aeon附近,位置方便就去试下。咁夜都唔想食饭,target常餐。叫左D餐转米线冻柠茶走甜,再加个蛋挞。冻柠茶茶底好淡,计分数一定系唔合格。再黎蛋挞,好明显呢只系依家市面上好普遍嘅酥皮蛋挞味道。观察左一排,发觉好多面包舖都系咁嘅款嘅蛋挞,圆形模唔系波浪形模,个酥皮度度同出一辙,唔厚,无层次,偏淋。好怀疑可能系来货或工场做。我只系好想食先叫。个蕃茄汤系杰身嘅,食落唔口渴应该无味精,蕃茄味可以,但个aftertaste系淡嘅,要加胡椒粉先吊得起个味。有几粒蕃茄粒,茶餐厅蕃茄汤黎讲正常唔特别好食又唔算差。不过见佢咁杰身又见到餐牌有饭可以拣鲜茄蓉汁,应该都系一汁两用。但个牛肉超红,应该都系用梳打粉嗱到过晒火,食落口系一啲牛肉味都无,而餐肉得4粒仔。炒蛋系全餐最好味嘅,够蛋味无过熟。但牛角包就好腍,无焗返脆身,味道好急冻货feel无油偏干,都应该系来货。整体味道系一般,俾okay系因为系疫情下10点后揾食艰难而佢地点就脚同坐位唔算逼。
揾到呢间新开系旺角Aeon附近,位置方便就去试下。
咁夜都唔想食饭,target常餐。
叫左D餐转米线冻柠茶走甜,再加个蛋挞。
冻柠茶茶底好淡,计分数一定系唔合格。