2014-05-04
近来同班食友对韩食十分有兴趣,特别系炸鸡。所以成日openrice 拣边间好食,见呢间零差评,就约埋试下,最后拣了泡菜煎饼,半半炸鸡同芝士蛋卷首先黎碟韩式前菜: 豆芽,泡菜,菠菜及辣鱼饼,辣鱼饼同泡菜最好食,豆芽同菠菜有麻油香,正常味道。另一道菜是芝士蛋卷,普遍韩式芝士的味道不会太突出,不会工盖过主,虽然芝士味很轻,但蛋味够香同滑,另外会再配上茄汁同沙律酱,适合反重口味人士。本人觉得配沙律酱比较好,因为茄汁既酸会抢过蛋味。泡菜煎饼系次次食韩食必叫,泡菜足料,配埋京葱够香口到近期大热既炸鸡,我们叫了一半甜酸酱及一半原味,炸鸡一到有啲失望,极其量系温热,但不是即炸,但都保持到脆的口感,另外有一点要赞,食完只碟都不油。但由于原味鸡本身味道不够,仲要唔滑,鸡肉仲要鞋,KFC原味既鸡都好过过佢。最后要点埋另外既甜酸酱汁先有啲味。到另一款甜酸酱既炸鸡,鸡肉情况一样,脆但鞋,只系多了点酱同花生,较香口。反而多了几件韩式年糕,配上酱汁,更好味及出色。
泡菜煎饼系次次食韩食必叫,泡菜足料,配埋京葱够香口