2018-07-14
香港地,百物腾贵,要开一间餐厅,难。要开一间好食既餐厅,好难要开一间又好食又有heart既餐厅,难上加难不过,只要大家可以用心去揾,总会揾到好食又有heart既!今日,同大家介绍既系位于火炭既drink气锅一入到门口,会见到有个台,有枝咪,仿似致身于上海滩既舞台上。座位唔多,只有两台长枱。当时,我很冒味地问左店长一句 我同老婆二人,book枱时订左个2人餐,$580位!都好多野食1) 先有一个生既妙龄乳鸽,(其实乳鸽唔系已经系bb咩?点解会妙龄呢?稍后解说)店员话,会每次一层咁蒸不同既新鲜材料,之后每次既材料肉汁慢慢滴落个底下,生米就会煮成粥!听落又几正2)之后上左第一层!鲈鱼!佢新鲜得黎,口感有点似班鱼咁,不错。而本人几欣赏佢既presentation,配菜都有考虑过鱼系会痴底,故用翠玉瓜放在鱼下,吸收鱼肉鲜味更为鲜甜!3) 之后,黎左个portobello 和牛,一上菜时,呢一个配搭我已经知道无得输,问题在于,牛同菇既生熟时间不同,点先得到一个平衡呢?结果,意料中事,浪费左个牛,overcook左少少!本人多事,如果系配蟹肉或芝士会match少少,不过都唔错4) 清远鸡!其实,香港
要开一间好食既餐厅,好难
要开一间又好食又有heart既餐厅,难上加难
一入到门口,会见到有个台,有枝咪,仿似致身于上海滩既舞台上。座位唔多,只有两台长枱。当时,我很冒味地问左店长一句 [够唔够做嫁?]
精华粥底
蒸鲈鱼
和牛咖啡菇
4) 清远鸡!其实,香港食鸡,的确系好极端,一系就好好食,一系就好难食,depend on 鸡系新鲜定冰鲜,其次先系酱汁。不过,呢度系好食,不多讲!
清远鸡
5) 随即黎左个大蚬。坦白讲,蚬肉打边炉食得多,蒸既就好少食。不过,我觉得好出色,因为蚬内既海水唔会流失。个感觉好似食紧蚬版既Gilladeau!哈,有点夸张。如果呢一层衬一杯日本sake或 whisky (Macallen) 咁就prefect match。
珍宝北极贝丈蚬
6) 之后就系大元贝。坦白讲,大元贝系好好食,不过跟菜心就好似有点down grade左,变左去东门食海鲜了!哈哈!
扇贝
7)清蒸龙虾。肉多,肓多。不错不错!
龙虾
8) 香煎和牛,不错!
和煎和牛
9) 最后,最期待既<妙龄乳鸽8层精华粥>出世了,紧要啰!不过,唉,太过咸!而且用乳鸽有点(so),不太好食。其实,反正都系8层精华,倒不如粥底用少许蔬菜,加少少水先上,效果更佳!
礼成后的精华粥底
整体来说,系值得一试!