呢日同妈咪嚟荃湾行街,尾站行完Don Don Donki,妈咪话想揾个地方饮杯嘢,食个甜品,叉吓电先返屋企煮晚饭即刻上网睇吓附近有乜好食先见到海之恋有间荣获”最佳甜品餐厅第三位”嘅和风Cafe,一于试试去到Cafe,妈咪睇实体餐牌,我就scan个QR code 落单,发觉如果叫咗饭或者面食,再叫饮品甜品嘅话,同单叫饮品甜品相比,杯饮品or份甜品嘅价钱会平$20至$30 ,作为精明消费者嘅我哋,即时改变计划~喺到先食个 early dinner 再食甜品🔸黑麻油浓厚豚骨汤拉面汤底味道唔错啵~ 浓郁而不油腻,而且够晒热辣辣♨️拉面嘅粗度比平常食到嘅幼身,正正系我哋杯茶,拉面嘅软硬度煮得啱啱好拉面配有味玉、叉烧、紫菜 同 葱叉烧虽然系瘦肉,但一啲都唔嚡口,啱晒唔食肥肉嘅我味玉半只唔够分,encore 多只🔸鳗鱼滑蛋丼原本挣扎紧食”豪华原条鳗鱼茶渍饭” 定 “鳗鱼滑蛋丼” 身为鳗鱼控嘅我觉得原条鳗鱼好吸引,但系”鳗鱼同蛋”嘅组合 又系我至爱👉🏻👈🏻…… 最后拣咗后者鳗鱼软绵,滑蛋甜滑,丼饭软糯滑蛋仲夹杂咗甜甜嘅洋葱丝净系滑蛋捞饭食已经好好味,加埋甜甜哋嘅鳗鱼,食完有种幸福又🈵足嘅感觉🥰🔸自选炸
即刻上网睇吓附近有乜好食先

喺到先食个 early dinner 再食甜品

🔸黑麻油浓厚豚骨汤拉面
汤底味道唔错啵~
浓郁而不油腻,而且够晒热辣辣♨️
拉面配有味玉、叉烧、紫菜 同 葱
叉烧虽然系瘦肉,但一啲都唔嚡口,啱晒唔食肥肉嘅我
味玉半只唔够分,encore 多只
黑麻油浓厚豚骨汤拉面

🔸鳗鱼滑蛋丼
原本挣扎紧食”豪华原条鳗鱼茶渍饭” 定 “鳗鱼滑蛋丼”
👉🏻👈🏻…… 最后拣咗后者
鳗鱼软绵,滑蛋甜滑,丼饭软糯
滑蛋仲夹杂咗甜甜嘅洋葱丝

🔸自选炸物盛合
落单后,见到隔篱枱嘅炸物好吸引,我哋都叫咗份自选炸物盛合
自选组合5拣3
1️⃣虾
2️⃣广岛蚝
3️⃣鸡件
4️⃣鸡全翼
5️⃣豆腐鱼饼
我哋拣咗全海洋组合 🦐🦪🐟
炸物热辣辣,虾尾脆卜卜,蚝肥美,鱼饼软绵
自选炸物盛合(虾、广岛蚝、豆腐鱼饼)

🔸冰芒果&西柚红茶
无特别order甜度,但饮落又唔觉甜,果香味浓
Good 👍🏻
冰芒果&西柚红茶

🔸雪糕抹茶拿铁
抹茶味香浓
雪糕球可以就咁食,或者等佢融咗喺抹茶拿铁度饮又得
雪糕抹茶拿铁

🔸镰仓红叶茶屋抹茶提拉米苏
提拉米苏软滑
抹茶味香
甜道适中
镰仓红叶茶屋抹茶提拉米苏

🔸抹茶蕨饼新地
呢个甜品斋睇已经好满足😍
红豆蓉球、抹茶雪糕球、雪糕新地、抹茶蕨饼,再加粒红樱桃系中间点缀
食材配搭得宜,食落口感丰富有层次
呢个甜品为晚餐画上完美嘅句号
抹茶蕨饼新地

呢间cafe 除咗甜品好味,丼饭同拉面都好食,妈咪话下次再嚟荃湾行完Donki 要再嚟encore 😋
2023-12-17
黑麻油浓厚豚骨汤拉面
鳗鱼滑蛋丼
自选炸物盛合(虾、广岛蚝、豆腐鱼饼)
冰芒果&西柚红茶
雪糕抹茶拿铁