2024-10-12
福冈嘅美食分享暂告一段落,又再同大家分享返香港嘅美食😛呢间位于旺角嘅Grind Size,我哋大概1年半前都有介绍过,上个月我哋再去食,试咗其他未食过嘅菜式😋 甜品依然出色😍•🥢 香煎带子三文鱼籽明太子手卷粉 $148带子表面微微煎香,入面保留刺身嘅弹牙口感👍🏼 手卷粉有啲似𠝹咗一刀嘅长通粉咁,中间包住唔少明太子酱,口感相对上实少少,比一般食嘅长通粉无咁弹牙~ 明太子酱入面仲有唔少樱花虾,再加埋三文鱼籽嘅咸香,好惹味😋 但食到最尾会有少少腻🤭•🥢 香草煎封门柳 煎双蛋 Sourdough $128封门柳份量几多,每层有4-5件,口感几嫩,而且几有牛味,配埋流心蛋黄就更加滑溜🤤 呢个sourdough几有惊喜🤩因为除咗封门柳同埋流心煎双蛋之外,封门柳同面包中间原来有薯蓉!薯蓉口感非常软滑,应该落咗唔少牛油🧈 加埋面包一齐食都几夹,但系有个缺点就系会搞到块面包浸腍晒,无乜咬口😣P.S. 发现新餐牌无咗呢款了🥲•🥢 火炙松露荷兰汁脆炸薯条 $88薯条份量好多,而且的确几脆,但系个酱就比预期中有啲落差,食落似普通嘅松露沙律酱😬 •🥢 海盐焦糖玉桂苹果牛角包窝夫 $72之前食过柠檬茶味心太软已经
福冈嘅美食分享暂告一段落,又再同大家分享返香港嘅美食😛
🥢 香煎带子三文鱼籽明太子手卷粉 $148
🥢 香草煎封门柳 煎双蛋 Sourdough $128
P.S. 发现新餐牌无咗呢款了🥲
🥢 火炙松露荷兰汁脆炸薯条 $88
🥢 海盐焦糖玉桂苹果牛角包窝夫 $72
之前食过柠檬茶味心太软已经好钟意,今次就食吓牛角包窝夫! 虽然依加好多cafe都有得食,但呢份依然有佢出色之处,连唔太好甜品嘅朋友都赞佢个海盐焦糖酱😛 牛角包窝夫够酥脆,唔会因为落咗配料而腍晒;玉桂苹果粒切到好细粒,每啖都食到之余又好入味;重点系海盐焦糖酱啱啱好,估唔到同玉桂苹果同埋雪糕系咁夹🤤