2017-06-28
一向都系食肉兽,Superdon经过左好多次,吸引我目光嘅系佢简洁明亮嘅装修,同埋大大条嘅人龙,「丼」反而唔系咁吸引我。今个星期日又经过,只有三个人排队,朋友即刻拖我去试吓。等左五分钟就有位,系吧枱位,前面嘅食客选择唔坐,我地就入左去喇。其实见住厨师精心烹调,仲开心啦~大热天时,一入座先叫左两杯巨峰calpis乳酸。系店员即时调配,见住佢整架。粉紫色,颜色好靓,香甜巨峰提子味,再配少少酸甜嘅calpis乳酸,唔会太甜,好饮我系食肉兽,拣左个北海道玉子黑松露和牛丼,朋友就拣左海胆‧大吞拿鱼腩‧三文鱼籽丼。每个丼加$20就有沙律同面豉汤,一于加。因为想试两款丼,我同朋友决定SHARE黎食。海胆‧大吞拿鱼腩‧三文鱼籽丼 $268 ,摆碟好吸睛,颜色好靓,一上枱就狂影相📷📷📷。一上枱,最吸晴嘅系乜相信睇完相都唔驶我讲,两件肥厚超pink嘅大吞拿鱼腩,上面布满白色嘅油脂纹。咬落去好水润,感觉好似食紧肥美上等和牛咁。海胆都几多架,而且质量好高,冇平价海胆𠮶种异味,我仲偷睇到厨师开出嚟之前装海胆𠮶个器皿,确认系日本海胆。海胆同三文鱼籽捞嚟埋一齐食真系超爽。三文鱼籽大大粒而且超多,一大啖食落去满口鲜味
两杯巨峰calpis乳酸
海胆‧大吞拿鱼腩‧三文鱼籽丼
和牛外面烧到香喷喷,里面则鲜嫩非常肥美,而且份量同喺出面食个牛柳差唔多,冚咗差不多成个饭,超抵食。
北海道玉子黑松露和牛丼
沙律汁够酸,仲有新鲜西柚,蕃茄亦都好鲜甜,清新开胃:
面豉汤都几浓郁,但唔算咸,不错:
喜欢呢度嘅食物,亦喜欢呢度嘅餐牌,简单吸引,仲清楚注明用料:
除左固有嘅16款丼,仲可以自定海鲜丼,有唔同配搭。不过固有丼我就觉得抵食啲
亦有小食提供:
饮品选择就唔多:
仲有只限星期一至五供应嘅午餐,系平好多。
食完真系好满足,性价比超高。临走时讲句:「丼 我找到你,然后一切就都改变了!」 我承认,我对丼改观,会再黎架~