2019-06-24 78 浏览
平时食日本野都系啲连锁餐厅咁,今晚为咗庆祝转工,男友就请我黎依间高级日本餐厅食饭北海道粟米 (牛奶粟米)超级甜,完全系意想不到的甜!甜到好似甜庶咁蕃茄 上面沈上少少日本盐花,系淡雪味;配上蕃茄食,酸酸甜甜!I love it!松叶蟹蛋黄酱蟹肉的确好多好满,加埋蟹黄酱食真系好鲜,yummy!! 右口鱼薄切(平目) 海苔海胆酱加咗海苔海胆酱,鲜味更特出,右口鱼味道清香,适合伴酱一齐食。平政鱼点酱油食,鱼油香味动人,口感细腻梭子鱼烧外皮至半熟,更浓香的鱼油甘香。日本岩蚝大大只,十分creamy! 龙虾刺身肉质爽口,可以沾一沾盐板食、亦可以加柠檬汁加酱油食,个人更喜欢后者,柠檬的清香加埋鱼肉;酸酸咸咸非常醒胃。汁煮牙带鱼平时都系食香煎,今次食汁煮原来咁鲜甜,加埋白萝卜好正。赤贝寿司爽口不在话,好大只赤贝好好咬口深海池鱼厚切味道更薄切更浓,肉质透嫩富山县白虾寿司入面有十几只虾仔,可以摵开慢慢食,过足口瘾金目鲷一个字:香!贵价鱼之最赤陆/喉黑同喜之次一样级数都系贵价鱼;油份多啲、林身啲池鱼海苔卷入面加咗姜同wasabi,上面有白板昆布,新的口感冲击烧帆立贝大大只帆立贝左口鱼(蝶鱼/沙碟)油脂感非常

北海道粟米 (牛奶粟米)
超级甜,完全系意想不到的甜!甜到好似甜庶咁
蕃茄
松叶蟹蛋黄酱
蟹肉的确好多好满,加埋蟹黄酱食真系好鲜,yummy!!

右口鱼薄切(平目) 海苔海胆酱
平政鱼
点酱油食,鱼油香味动人,口感细腻
梭子鱼
烧外皮至半熟,更浓香的鱼油甘香。

日本岩蚝
大大只,十分creamy!

龙虾刺身

汁煮牙带鱼
平时都系食香煎,今次食汁煮原来咁鲜甜,加埋白萝卜好正。

赤贝寿司
爽口不在话,好大只赤贝好好咬口
深海池鱼
厚切味道更薄切更浓,肉质透嫩
富山县白虾寿司
入面有十几只虾仔,可以摵开慢慢食,过足口瘾
金目鲷
一个字:香!贵价鱼之最

赤陆/喉黑
同喜之次一样级数都系贵价鱼;油份多啲、林身啲
池鱼海苔卷
入面加咗姜同wasabi,上面有白板昆布,新的口感冲击
烧帆立贝
大大只帆立贝
左口鱼(蝶鱼/沙碟)
油脂感非常重,满口鱼油香味~

大拖罗腩
用了最少根位置比我地食,不用烧,入口即溶

海胆杯
饭捞咗海胆同拖罗油,极上享受!!

龙虾汤
鲜甜可口

日本静冈县蜜瓜
岩时令的水果,味道香甜