2018-06-25
对上一次食味口福已经系太安楼年代,今次约了久违嘅朋友,选择咗久违嘅餐厅以前太安楼系得一张枱嘅企位可以食嘢,自从去咗湾仔就开始有座位,嚟到筲箕湾都系有位坐虽然系快餐店式嘅先买飞后食嘢,但系齐人之前,店员都唔介意畀我哋坐低先一路等一路睇餐牌,齐人就买嘢食,之后就吹水等食嘢相比以前太安楼,最大唔同系多咗饭食,而且仲好快有得食,但系一埸嚟到,我就当然拣汉堡包食啦!厚炸巨型洋葱鸡堡(跟餐$47,冻饮加$2)呢个包一上枱𠮶阵,我真系畀个尺寸吓亲,如果冇洋葱个 size 应该同普通嘅包差唔多,就系因为有块同块鸡扒差唔多大嘅洋葱,令到成个包即刻大咗唔少,我要压扁个包皮先食到同行人士一睇就睇得出包皮系烘过,我咬落去都感觉到脆嘅感觉(当然唔系非常脆𠮶只,系微烘𠮶类)而鸡扒个人觉得煎得比较熟,有啲似食鸡扒面嘅鸡扒表面睇唔出嘅蜂蜜酱,一食落就发现原来入面收埋唔少,弥补翻因为鸡扒嘅熟而带嚟嘅口干感觉块芝士比较硬身,食落系 feel 到成块咁样,如果可以热小小令到佢融化小小,口感就会更加好整体嚟讲一啖就有几种味道,系几有趣嘅一个包另外都叫咗一个小食拼盘($48,冇图 sorry)三个人分,有鸡翼、洋葱圈、薯条等等
一路等一路睇餐牌,齐人就买嘢食,之后就吹水等食嘢
厚炸巨型洋葱鸡堡(跟餐$47,冻饮加$2)
厚炸巨型洋葱鸡堡餐
而鸡扒个人觉得煎得比较熟,有啲似食鸡扒面嘅鸡扒
整体嚟讲一啖就有几种味道,系几有趣嘅一个包
另外都叫咗一个小食拼盘($48,冇图 sorry)三个人分,有鸡翼、洋葱圈、薯条等等,一人几啖食饱晒
价钱啲讲其实唔算太贵,平均一个人六十几蚊,而且一个普通嘅包餐其实都只系大约$40,呢个价位嘅港式汉堡包系几吸引,加上服务都几好,所以绝对可以再 encore
冻柠水