2017-08-15
娘家在九龙城,自细就成日跟家人出街食泰菜,记得十几年前泰菜已经开遍九龙城,有几间好似黄XX,金X泰,X农等成日都去。大个左屋企人为左个炸虾丸就去多左金宝。今晚约左朋友食饭,佢话想食泰国野或者越南野,咁就决定重访旧地两样都食齐。以前都唔觉,原来佢而家有三间舖开埋一齐。入到去闻到好香泰菜味,搞到我地两个好肚饿,一口气叫左个咖哩牛腩煲配法包、蒸粉包、酱爆虾丸、蒜蓉牛油鸡翼、咸鱼炒椰菜苗、仲加一杯椰汁一杯龙眼冰。结果当然系眼阔肚窄。呢间店嘅特别之处系越南菜又有、泰菜又有。由细食到大嘅酱爆虾丸,依然美味!Close up好有咸香嘅虾膏馅,超满足,胆固醇同时急升呢个咖哩牛腩加法包系我呢餐嘅最爱,咖哩又香又滑,好多牛腩仲有几旧薯仔,好入味,不过精粹都系用法包点咖喱汁食!我一个人食左四旧法包!食到朋友想食嘅越式蒸粉包,皮薄料多,我钟意加好多酸汁食,好开胃。最后仲有个蒜茸牛油鸡翼同炒椰菜苗。佢个鸡翼唔系有好大旧炸粉炸到好大旧𠮶种,食落都似普通炸鸡翼。炒椰菜苗都冇咩特别,一般泰菜水准。两个人盛惠$369,饱到不得了,令我惊喜嘅系冇收加一,可以继续encore!
呢间店嘅特别之处系越南菜又有、泰菜又有。
Close up好有咸香嘅虾膏馅,超满足,胆固醇同时急升