2019-02-16 628 浏览
各国嘅甜品店,相继喺香港盛行,所以一讲起甜品,好多人都即刻会谂起刨冰、梳乎里、cake、窝乎、松饼呢D。大家唔好忘记,我地香港本土嘅"中式糖水舖",面嘅糖水,都系属于甜品嚟㗎,饭后食番碗,一样系开心又满足。"浩记"系一间旧式嘅糖水舖,地方细细,有几张圆枱,有机会会同隔离枱背脊贴背脊,员工全都系D叔叔、姨姨,没有太多嘅招呼,反而多了一份街坊街里嘅熟悉感觉。杏仁糊、合桃露、蕃薯糖水、紫米露、桑寄生茶、鸡蛋腐竹糖水、芝麻糊、红/绿豆沙、麦米粥、汤丸……你谂得出嘅中式糖水,呢度应该都有齐。我地分别叫咗"豆花芝麻糊、杏仁糊、紫米露和麦米粥"。紫米露: 用料充足,上面加咗D奶,既香且甜,好味。而我就拣咗"麦米粥",因为麦米粥比较旱见,就算其他中式糖水舖都未必一定有得食。麦米粥: 里面除咗麦米之外,好似仲有糯米,口感烟烟靱靭,好好咬,最紧要系煮得唔系太甜,健康D之余仲食到麦米嘅香味。各位家长一定要带小朋友去食下中式糖水,想补脑又得、养颜又得、养生都得。而且廿几蚊一碗,都算经济吖。
我地分别叫咗"豆花芝麻糊、杏仁糊、紫米露和麦米粥"。
紫米露: 用料充足,上面加咗D奶,既香且甜,好味