2023-12-14
自疫情开始到而家都无返过内地, 最后一次食太二既时候, KEEP起左包纸巾, 提醒自己有机会一定要返去再食, 但过左一年、两年, 开始忘记了太二酸菜鱼既味道, 中途曾经食过挂太二名号的厨十三, 但完全唔系个回事.今次知道真系系香港开太二分店喇, 即刻去回忆回味当年情, 不过...可能唔系多人知道新开左, 所以唔驶等好耐, 亦都唔需要齐人先可以入座环境真系同内地分店差唔多, 例牌可以自己冲陈皮同洛神花饮枱面有个幸运签筒, 不过入面好似都系吉同大吉既, 会有少少潮语去氹人开心主菜终于出场喇, 上菜位哥哥真系用正宗国语黎讲上菜文可能因为要符合返香港人既口味, 所以固定既辣度, 始终会比内地减低, 但系鱼质、酸菜、油香都几乎神还原以前我地2个人去食, 面盆既份量都食得晒, 而家要4人分, 就算叫左碗白饭都未必一定饱, 不过发现左白饭捞埋汤, 份外食得出滋味用手机下单点菜前, 出现开业推广活动, 只要穿著红色元素既服饰, 做指定动作同口号, 就可以免费获赠小菜一碟虽然看似好多料, 但其实普通, 只系个汁有少少麻, 免费黎讲算系几好, 正价的话就要考虑下食完主菜, 点少得红糖糍粑, 不过有D失望,
可能唔系多人知道新开左, 所以唔驶等好耐, 亦都唔需要齐人先可以入座 环境真系同内地分店差唔多, 例牌可以自己冲陈皮同洛神花饮
以前我地2个人去食, 面盆既份量都食得晒, 而家要4人分, 就算叫左碗白饭都未必一定饱, 不过发现左白饭捞埋汤, 份外食得出滋味 用手机下单点菜前, 出现开业推广活动, 只要穿著红色元素既服饰, 做指定动作同口号, 就可以免费获赠小菜一碟
(欲知相片故事, 请见题外话)
题外话/补充资料:
我地食到2点, 突然隔离枱出现一盆盆白萝卜, 我地仲估应该系职工头围用膳, 点知一转身, 就发现好多盆唔同款式既𩠌菜, 如果系哩个时段员工放饭, 咁即系下午茶时间仲未系忙既, 不过当开始知名度高既时候, 我估排队入座真系少不免.
期待香港其他分店会比倒更接近内地既味道比我地苦等多年既人啦!