2019-10-18
唔知几多年冇食九龙城的「金宝泰国菜馆」,佢算系九龙城元祖泰菜店之一,以前系地胆的时候都有食过,之后我搬左,同埋开多左其他泰菜店,就冇再食。是日同家人去九龙城食泰菜,忽然又谂起佢。佢隔离系同名越南菜店,人多的时候会安排你去是但一间,但里面地方唔大,枱摆得好逼,绝对唔系坐得舒服果种。由于事前已经有心水,所以好快点左以下菜式。酱爆虾丸($96)系金宝名物,每粒炸到金黄色,大粒过乒乓波,薄薄炸衣下系爽滑弹牙虾胶,最核心系好香好惹味虾膏,虽然有点热气,但好值得一试。粉丝大头虾煲($150)第一次食,d粉丝好有惊喜,唔干,索晒味,但又唔会好咸,我一人都食左两大碗,只可惜d虾肉霉左d。泰式串烧($70)有6支,鸡牛猪各二,鸡同猪都好食,牛肉中等,因为腌得够味,所以唔沾沙嗲酱都ok。泰式炒金边粉($65)唔算浓味,又冇咩油,食落几清爽,材料都唔少,唔错。烤猪颈肉($60)同马拉盏炒通菜($55)都系预期味道,是稳阵之选。椰汁千层糕($20),妈饱到上颈都要食嘅甜品,ok啦,冇左d椰汁会好d。
由于事前已经有心水,所以好快点左以下菜式。