2018-11-03 2136 浏览
今日亚头揾人中午送文件去上环公司,我第一时间请缨做跑腿,同事们傻眼望住我,我就暗暗窃笑,因为又可以乘机去上环揾食呀!快手快脚送完文件,睇见时间尚早,决定去科记搏一搏,希望未有太多人排队,可以畀我重温吓佢嘅金牌猪扒饭。真系好好彩,门口排队的人龙唔太长,等了十分钟终于有位,一坐低就落单,因为猪扒要逐件煎,繁忙时间的话,闲闲地要等二十到三十分钟,不过今天早,唔驶等咁耐。「金牌猪扒饭」的猪扒是即叫即煎,镬气十足、热辣辣,味道香口,厚薄适中,肉质虽然有点偏硬、但有咬口之余又唔会太干太嚡,仍然有肉汁,非常惹味好吃,而且很有妈妈用老抽腌制及人手搥松的味道,完全是家的感觉,加上份量足及细心地软件上碟,方便客人食用,所以即使近骨的肉都唔会放过,确是令人非常怀念的猪扒饭。

金牌猪扒饭

2018-11-02