2018-07-17
一大班人约食饭最好呢就系打边炉同中菜,但系早几日食完麻辣火锅系时候要停一停,发现是谂起好耐冇食过蒸气火锅啦。的确蒸气火锅又健康而且能够食到海鲜嘅鲜味。今日嚟到位于厚福街街头嘅呢间,一行10几人,食蒸气火锅最抵食。而且大家都钟意食海鲜,多啲人食价钱抵啲。对上一次食蒸气火锅大概都讲紧一年啊,当时十分之盛行,事隔一年多之后还存在的一定系好高质素而且新鲜。点左个粥底呢就系花蟹配鲜鸡,蒸气火锅嘅粥真系超好味,仲好多海鲜煲出嚟都冇咁正。叫咗一个唔记得咗乜嘢的蚌。鲜甜厚肉仲有点少得系扇贝呢,超级钟意食扇贝。甜到直情连汤汁都饮埋。蒸气食海鲜嘅好处就系呢佢唔会缩得好快而且先未能够完全保留。所以到今日都有好多捧场客㗎!厚切嘅牛,系精美嘅雪花和牛,蒸完之后鲜味仍然留喺牛肉里面。咩都唔掂就咁食超正!点少得系贵妃蚌呢,呢一啲情况呢最好就系食呢啲甲壳类海鲜,多汁又鲜甜。因为呢平时叫份量多食唔晒人多呢食海鲜最好啊!最后再食埋个又棉又甜的蟹鸡粥,每人一碗刚刚好唔会太滞。打边炉食中菜蒸气火锅都系我团体活动嘅必然之选。
叫咗一个唔记得咗乜嘢的蚌。鲜甜厚肉