2014-03-05 586 浏览
好长时间无去西环,有日行过水街,见到一间似曾相识o既小食店”一口齐”,望入舖,见到之前北角”一口齐”位老板o系度,老板外表同以前一样,酷酷地,睇落内俭,似唔多讲o野o个类,其实佢都好好倾o架,闲谈之下,原来佢哋由北角搬到嚟西环已经接近一年!o既然讲明久违了,我当然二话不说,食番个我至爱o既招牌小食原味格仔饼先啦!!格仔饼饼底同北角店时代最大分别系,饼底比之前更脆,口感一流,听老板讲,饼底系经过少改良!! 而另一招牌鸡蛋仔,甜味做到恰到好处比前更香脆,唔同坊间其他小店过于注重甜味!!!至于咖哩鱼蛋o既咖哩汁,咖哩味辣味和之前一様,fit到我胃口,若果对鱼蛋兴趣不大,亦可一尝鱼肉烧卖!都唔错o架,几弹口!!而肠粉亦令我勾起不小儿时回忆,因为每日返学前,我必定会在学校门外摆卖嘅流动小贩档买份蒸肠粉做早餐!!!讲开又讲,若果将"一口齐"o既咖哩鱼蛋加埋肠粉两样小食夹埋一齐,配合埋佢哋秘制辣汁,真系别有一番风味!!! “一口齐”搬到西环,除咗将以前北角嘅所有小食带到哩区外,依家仲加入咗印尼捞面迎合学生口味,俾大家街坊更多嘅选择!!!希望哩个特式街头小食可以不受其他外来因素影响下,继延续落去!
招牌原味格仔饼
2014-02-28
15 分钟 (外卖自取)
招牌原味格仔饼
  • 格仔饼