2022-05-14
"久违了~扒王之王" 依句真系事实,自从家住荃湾嘅时候经常食喺愉景新城斜对面间扒王执左之后,都冇再食过扒王之王。大慨系疫情前嘅近年香港经济顺景,港人对扒餐要求渐渐提高,港式扒餐逐渐没落,唔少传统港式扒房都愈执愈少,勉强叫做有一两间会有少许革新,再开分店。是日喺苦思良久之下并受同伴建议,终于第一次黎香港硕果仅存嘅扒王之王食早餐,估唔到都真系会有"惊喜"。喜者,一打开餐牌,哗,乜个早餐餐牌都咁丰富丫。喺连锁快餐店求其食个缩水早餐都要40蚊左右嘅情况底下,依度系贵少少,但至少又扒又包仲有𩠌有面,点睇都唔似系缩水早餐。继续强调返本人系选择困难症末期患者,点解?因为我拣食牛扒早餐定什扒早餐都谂左10分钟都仲未决定到,最后必杀技系叫个侍应埋黎落单先决定到食什扒早餐。好,野食上枱,港式style,睇落正常食落出事,首先系间餐厅冷气太劲,食客相对太少,野食野饮好快就冻冰冰熟蛋冇乜味,老晒牛油方包,正常,冇exptectation,茶记嘅最普通质素鸡肉肠,老到皱晒皮牛扒,有筋又老,胜在份量足鸡扒,一个字,老2块扒都系纯粹靠个汁俾返D味烟火鸡丝公仔面,又咸又老,过火公仔面,少许浸到发胀嘅感觉总结:唯一吸引
好,野食上枱,港式style,睇落正常
熟蛋冇乜味,老晒
鸡肉肠,老到皱晒皮
牛扒,有筋又老,胜在份量足
鸡扒,一个字,老
2块扒都系纯粹靠个汁俾返D味
烟火鸡丝公仔面,又咸又老,过火公仔面,少许浸到发胀嘅感觉
总结:
唯一吸引之处真系份量同价钱相对平,但问题系咁嘅质素,真系难D再黎食,其实食材应该唔成问题,问题系点样处理食材,是日系周末,食客亦唔系多,其实有冇必要追求快餐店嘅上菜速度? 我真系唔介意等多10分钟俾厨师即叫即整我个早餐,但我真系唔想食一个全部野食都过晒火嘅早餐,明明成个早餐份量系好丰富,但食完个心仲系好空虚。
细细个仲读紧书嘅时候适逢经济不景气,尤似今日两𩠌饭大行其道,是日再食扒王更勾起当年周末经常独自一人买扒王嘅午餐特价饭盒,除我以外亦有不少老人家购买类似饭盒,只系肉食兽如我独爱16蚊一盒烧汁猪扒肠仔饭,至今仍点滴在心头,若餐厅能见此食评,望能改善食物质素为首要目标,其次望能考虑重推平价饭盒,惠及众多沙田市民。