2018-04-16
啱啱开业是我嚟过一次,当时未有韩国刨冰店引入香港,佢嘅冰刨得好棉好滑奶味又够。几年之后同朋友打完边炉揾糖水降下温就谂起呢间。仲系咁人山人海,不过唔知几时开始有个不知名韩仔做代言人,成间野每个角落都有佢个样既宣传品咩事?叫野食,落单既叔叔几好笑容,话太好生意好多野都卖晒🙈原来谂住6个都叫唔同野,而家都系有重复。三个都食宇治金时,因为最稳阵😂蜜瓜卖晒都要食返啲绿色野。绿茶雪糕就唔系好绿茶味系甜多啲。枱仁片唔食既😂大爱黄豆粉,有黄豆粉既刨冰先叫传统嘛~深色𠮶个系黑糖浆唔系朱古力酱好好味好夹个绿茶。同埋佢啲丸子冻既都唔硬好好味好烟韧。分上既练奶唔落系唔得因为系神来之笔。每样材料都有唔同质感但成个味好夹同有层次。芝士草莓雪奶~上面果旧芝士饼黎唔系雪糕,我觉得仲好过配士多啤梨雪糕咁普通。雪奶依然滑口又够棉,士多啤梨呢我哋都唔明好难控制佢旧旧都甜,成碗有甜有啲酸好似玩幸运轮咁😂如果唔落炼奶就好普通同许留山果啲咁架喇呢个呢个classic韩式刨冰,味道唔甜鸿星斋食传统黄豆粉,麻薯好好食好烟韧,𠮶个质地又同啲小丸子唔同,丸子比较软同有米味。奶味既冰好棉入口即溶无沙沙既感觉,好顺口勇敢嘅朋友因为佢想要𠮶个
勇敢嘅朋友因为佢想要𠮶个卖晒,所以试新野叫咗呢个芒果荔枝冰,佢话好甜好糖水个芒果汁好人工糖酱。
枱仔好细张,都明白生意难捞,好在佢地分量上无缩少得太多,都仲几大碗下(当然唔够新开果时成座山咁大碗啦)抵食既