2018-04-16
呢两日天气又凉左,加上次次都系周末就落雨,冇乜心机,原本都想近近地喺屋企附近食,但因为一早约左朋友去铜锣湾食午饭,不得不强逼自己落床。对上一次黎呢间餐厅都已经有一段时间,中途亦推介过其他朋友黎,事后都话唔错,所以一向几有信心。餐厅位于渣甸中心,大排档就只系个名,绝对唔代表装潢,假日午饭时间都几满,稳阵啲就最后预约。我记得对占一次坐比较里面嘅位置,有玻璃窗,好天气的话采光较好,今次坐近水吧位置,加上落雨,照片就唔系影得太好睇,实质系很有内涵的午餐有七、八款选择,猪、牛、羊、鱼、炒饭、螺丝粉,满足不同需要,定价$98-168。蒜蓉包离开后我地先醒起刚才好似冇饮过汤…套餐系会包蒜蓉包同是日精选餐汤的。海鲜拼盘 $55/位包括:生蚝、鲍鱼、日本带子、鲜虾、蛏子,试过一次都觉得惊喜,而且钟意食海鲜都不妨追加,新鲜,性价比高。图为二人份量,生蚝讲真够新鲜都唔会差,配上自家制泰式风味酱汁,特别清新提鲜。带子配上蜜糖酱,口感更滑溜,不抢带子鲜味鲍鱼已腌,冻食,唔会韧。西班牙橡果级别黑毛猪 $138黑毛猪一大片,唔算话太厚身,有啲似猪颈肉。猪肉切落爽口唔韧,亦冇猪膻味,煎得够香伴碟嘅紫薯蓉好新鲜,系我个
蒜蓉包
海鲜拼盘 $55/位
西班牙橡果级别黑毛猪 $138
伴碟嘅紫薯蓉好新鲜,系我个人最喜欢,亦较其他餐厅食到嘅薯蓉、蕃薯蓉特别。
颜色天然,打得够滑身,完全冇渣,味道浓郁。
今次呢款伴菜其实几好食,够腍,但水份比较多。
美国牛仔骨配咸牛脷洋葱磨菇汁 $128
牛仔骨两块,朋友好钟意食牛仔骨,最紧要煎得够香!
配上洋葱磨菇汁有烧汁香,牛脷软熟,咸咸地,又唔漏
餐饮
以铜锣湾嘅午市价钱适中,当然下午茶会更加抵食,坐得舒适,加上呢度嘅菜式配搭比较特别,不失为一个选择。
餐牌: