2024-02-26 34 浏览
2024年2月5日 星期一仲有一个星期就到农历新年,终于可以放个长啲嘅假期休息下,而今晚就同老婆黎食久违既蟹宴,用嚟满足一下新年去唔到日本旅行既愿望餐厅可以点套餐或者散叫,而我哋当然系要呢个特选会席二人套餐啦,因为有时令活蟹长毛蟹同鳕场蟹食,加上咁多款食物每人都系一千蚊左右,同系日本食差不多见完餐等咗一阵就有食物送上,首先有三文鱼籽蟹肉沙律配蒜头渍同螺肉,沙律菜好脆口,每一啖都食到三文鱼籽同蟹肉,而且酱汁几开胃之后有三点刺身,分别系拖罗、油甘鱼同深海池鱼,切得好厚身,而且全部都好新鲜,唔会见到有瘀血,拖罗入口即溶,几重鱼油再黎有蟹肉多士配忌廉芝士,多士上面除咗蟹肉之外,仲有蟹膏同蟹籽,所以味道十分丰富,再配埋忌廉芝士一齐食,芝士同蟹肉好夹,唔会抢咗各自嘅味道呢个系海胆黑鱼子蒸蛋,蛋蒸得好滑溜,而且热辣辣,每一啖都食到海胆、黑鱼子仲有蟹肉,令到原本无乜味既蒸蛋加添左浓郁既海鲜味跟住到期待已久既毛蟹,系成只咁上,但店员已经剪好晒唔同既部分方便我哋拆黎食,中间有劲多蟹膏,充满咸香,而蟹肉就好鲜甜,咸度适中至于呢个就系浜烧鳕场蟹,烧得好香,食落去啖啖肉,头先嘅毛蟹风味完全唔同,鳕场蟹肉比较有咬
2024年2月5日 星期一

至于呢个就系浜烧鳕场蟹,烧得好香,食落去啖啖肉,头先嘅毛蟹风味完全唔同,鳕场蟹肉比较有咬口

食完蟹之后仲有鲷鱼白汤,汤底煲到系奶白色,饮落去好甜,里边仲有菇同豆腐,正好可以清一清喉咙同味蕾

跟住仲有松露甲罗烧配锅巴,甲罗烧上面仲有蟹钳,完全体现到大部份菜式都有蟹嘅部份,甲罗烧嘅份量多到锅巴都点唔晒,同松露好配合,味道唔会太过咸

最后仲有松露三文鱼籽釜饭,真系成个釜饭热辣辣拎出嚟,店员仲喺我哋面前捞松露同三文鱼籽,未食已经闻到香味,食落去饭粒好分明,每啖都食到三文鱼籽同松露,充满咸香

甜品有宇治金时奶冻同抹茶蕨饼,两款嘅抹茶味都好浓郁,不过唔会整到好苦涩,刚刚好可以清去刚才食物嘅油腻感

虽然有啲贵,但呢一餐食得好满足!!
2024-02-05