2014-09-13 3581 浏览
见自己咁耐冇试过韩国菜,咁就揾左一日全家一齐出去食啦。黎到呢间系铜锣湾嘅韩菜店,我地一早已经订左枱所以有得直接入去。一坐低见到枱上嘅餐具都系睇韩剧见到人地用果d餐具黎,不禁笑左出黎。我地叫左去韩式餐厅必点嘅泡菜炒年糕,同韩式炒鱿鱼,两样菜都系用好相似嘅酱料去炒,味道系几够嘅,都几入味,同埋佢系比较偏向韩式嘅,不过就真系几辣。另外我地仲叫左个泡菜牛肉锅,睇佢个锅好大,但系其实好浅嘅,不过都算够嘅。佢入面有好多配料,有再次出现嘅年糕。呢一锅算唔错,连d汤都可以饮埋,净系食呢锅都饱喇。虽然我个人唔系好食得辣,但系难得一次韩国菜无所谓啦,同埋佢地系辣得黎好食嘅。

题外话/补充资料: 如果叫左烧肉嘅话,佢地会有店员系你面前嘅铁板烧俾你食,唔洗自己动力手。
2014-07-24
庆祝纪念