2021-11-09 910 浏览
今日终于有机会食到 KURA藏的厨师发辨, 食OMAKASE 点少得SAKE 呢.经理介绍左我地饮, 大岭酒造OHMINE 3粒米, 我自己就好钟意果香味带浓的酒, 这支由头饮到尾都有果香味, 非常好饮. 头盘:雪鱼白子, 一啖滑捋捋安康鱼肛, 又系一口一啖. 有时候, 有D 师傅会用安康鱼肛做寿司, 感觉太溜….配蕃茄仔, 用作清清口腔 刺身:薄切石雕配上姜葱萝卜碎粒加埋师傅特别调制的汁, 正日本象拔蚌白响螺, 象拔蚌用左条状切法, 食落口更加爽身, 再加埋2种食法, 少少柠檬汁或者岩盐味日本生蚝, 师傅好细心, 将蚝一分为二, 先食上边爽身部分再食下边CREAMY 白滑肥肉秋刀鱼, 以叶形摆设配上蝴蝶昆布, 非常有心思的一道菜色.狮鱼腩, 一片以火烤, 一片是刺身, 有晒2种食法, 师傅用油份最高的部位.大TORO , 有生同熟食2夹紫菜 ,一肥一瘦咁食可以增加个油香, 这道菜色非常喜欢, 食过咁多次TORO, 今次可以系最难忘的一次毛蟹配鱼子酱, 未食先有视觉效果,, 这个份粮又多, 卖相又靓, 值回票价.用蟹壳炒再煮返做汤, 非常浓郁的味道.博多冬茹虾宝/ 波菜豆腐/ 梅子蕃茄

头盘:
雪鱼白子, 一啖滑捋捋
配蕃茄仔, 用作清清口腔

刺身:
薄切石雕配上姜葱萝卜碎粒加埋师傅特别调制的汁, 正
秋刀鱼, 以叶形摆设配上蝴蝶昆布, 非常有心思的一道菜色.
用蟹壳炒再煮返做汤, 非常浓郁的味道.
博多冬茹虾宝/ 波菜豆腐/ 梅子蕃茄, 近挂戒左牛, 师傅好细心改左比我, 虾宝外胞内有弹牙虾肉.

寿司:
喜之次 : 配上鱼肝, 增强喜之次口感.
海胆 : 哗, 睇住师傅拿一大板大极上海胆出黎, 因为我地饱饱地, 变左做雪花海胆表现.
牡丹虾白虾: 配上黑松露, 正
石垣贝 : 比较甜配左少少岩盐
葱TORO手卷 ( 我无食唔写)

汤:
大蚬汤, 淡淡蚬汤味道

生果:
由黄肉西瓜食起再到苹果, 最后系密瓜, 根据生果甜度食起.