餐厅: 小曼谷泰國美食 (南角道)
资讯:

2022-01-07 284 浏览
放工同老公拍拖。我地两个都好钟意去泰国旅行及泰国美食。所以今晚就黎个泰国之旅。我地去左尼间平时都食开的「小曼谷(南角道)」。一睇餐牌,真系样样都想食。尼间小曼谷细细间,环境好干净又光猛。待应态度好好。老板亲自推介食物。第一,黎个前菜先,「酸辣牛小排沙律🥗」必点。佢既牛小排系必食之选。牛肉好重牛肉味,再配埋小小牛脂肪融入口腔中,酸酸辣辣刺激住味蕾。再配埋洋葱,生菜等,真系好惹味又唔肥腻。岩晒我地keep fit中又想食肉的女士。另外,如果你系超级食肉兽。更可点「极上烧安格斯西冷牛小排」。我见隔离枱点左尼个。简直啖啖肉。(隔离饭香😂)第二,主菜:「咖喱大头虾」咖喱汁配埋泰式薄饼,真系好夹。绝配。咖喱好浓郁,里面仲有少少洋葱丝,令整个咖喱有少少甜味,更清新。重中之重系只大头虾。大头虾有我只手甘大,仲要啖啖肉又有虾膏。食到舔舔脷配菜:马拉盏椰菜苗好怀念泰国既味道。今日终于食到我最钟意既马拉盏椰菜苗。虽然d椰菜苗唔系我想像中既苗宝宝,但胜在够镬气,椰菜苗好有咬口,一点都唔老。我地再饮埋必点椰青同泰国啤酒。真系好满足。今晚的「泰国之旅-小曼谷」篇终于到尾声啦。要落机啦!
一睇餐牌,真系样样都想食。
第一,黎个前菜先,
「酸辣牛小排沙律🥗」

第二,
主菜:「咖喱大头虾」

配菜:马拉盏椰菜苗

我地再饮埋必点椰青同泰国啤酒。真系好满足。

今晚的「泰国之旅-小曼谷」
篇终于到尾声啦。要落机啦!

酸辣牛小排沙律
咖喱大头虾