2018-01-26 93 浏览
个几月前就同大少讲,好耐无食过西班牙嘢喇,之后不了了之,点知佢今晚就带咗我嚟食好嘢!平时听到运动场道都系谂起酒吧街啦,原来开咗呢间食西班牙菜嘅LAVA。入到去,店面唔算大,反而有Cozy感觉,轻松啲可以Relax下。我哋就坐咗喺open kitchen前面,最钟意见到唔同餐厅嘅厨房,又可以睇到厨师表演魔术,又可以知道间餐厅嘅卫生程度。好喇,睇下Menu有咩食先 !饮品方面,我拣咗Orange Squash,呢款系我由细到大都常叫嘅饮品。唔会太甜,刚刚好,有heart地仲有块干果片,唔系放块橙片喺杯边咁!首先嚟嘅系黑毛猪,我最初以为系一块猪鞍咁,上菜见到原来好似沙律咁,又几surprise㖞~将黑毛猪切成一块块薄切,配上甜椒同鸡油菌,再加上啲火箭菜同车厘茄。黑毛猪食落去好够油香,但因为食时夹埋啲车厘茄同菜食,真系好Match ! 车厘茄超爽甜,火箭菜有非常浓嘅芝蔴味,足以证明系好新鲜啊 !西班牙菜点可以唔试下啲Tapas? 叫咗呢个慢煮牛腩同千层腐皮嘅手工包,完全系可以做招牌菜!慢煮咗嘅牛腩煮到一丝丝咁,微微嘅辣更加惹味,点晴在牛腩上面嘅腌洋葱,少少酸味直情系加分位。只系牛腩加手工包可能

好喇,睇下Menu有咩食先 !

Orange Squash

西班牙黑毛猪,甜椒,鸡油菌,火箭菜沙律

只系牛腩加手工包可能会成个软淋淋嘅口感,厨师加上炸好嘅千层腐皮,所有嘢都计算好 !
LAVA慢煮牛腩 ,手工包,千层腐皮

最后就系食西班牙菜成日都会点嘅西班牙海鲜饭 !
啲海鲜真系抢哂风头呀 !!!中虾有三只,一啲都唔小家,调味刚好,唔会盖过本身嘅鲜味。
啲蚬只只都胀卜卜,大大只,甜。到。呢。
只系因为我本身唔想鱿鱼,益哂大少 ,不过佢都话几好味啊 !
西班牙海鲜饭

我一定会为咗个手工包再嚟呀 ~~~~
2018-01-25
LAVA慢煮牛腩 ,手工包,千层腐皮
西班牙海鲜饭
  • LAVA慢煮牛腩,手工包,千层腐皮