2021-01-01 280 浏览
劲耐冇食越南菜🇻🇳今日系圣诞节,紧系要出去行吓啦~去咗中环呢个汇聚吾同世界文化特色嘅人同埋商店,真系同其他区系有所不同。近排因为比较多节日,洗钱都洗得几快🙈但中环区本身整体黎讲消费指数比较高,同男朋友就揾咗间消费比较算经济实惠嘅食店,系我哋好耐冇食嘅越南菜。𠮶日我哋去到嘅系下午茶时段,越南菜本身已经够抵,下午茶更加系讲紧每款40几至50蚊,都系一啲典型嘅越南菜,更可以加钱追加小食。下午茶对于男仔黎讲就可能份量冇咁多,如果早少少去就可以食到lunch,以越南菜黎讲其实都唔系话特别贵,每款60几70蚊左右。去到夜晚嘅款式都几多,奈何最近夜晚禁咗堂食,如果唔系夜晚嚟呢度都几多越南小菜食。自己叫咗个越式综合粉,里面有牛丸、牛柏叶、熟牛肉。牛丸好爽口弹牙,喉落去都几juicy🤤牛柏叶爽口得黎又淋淋哋,唔系想像中咁硬㖞,跟住熟牛肉嘅牛肉味都好新鲜,喺越式牛肉黎讲质素算唔错。男朋友叫𠮶个系生牛肉河,生牛肉好就好在摆落啲汤度耐啲又可以熟啲,半生熟嘅牛肉真系好好食😋就咁拎起块牛肉睇已经可以好清楚咁睇到佢嘅纹理,牛肉味好明显。本身都几钟意食虾饼,喺度当然都要叫一份。虾饼虽然系炸嘅,食落又唔会话好油腻👍🏼咬

鸣越综合粉

越南生牛河

本身都几钟意食虾饼,喺度当然都要叫一份。虾饼虽然系炸嘅,食落又唔会话好油腻👍🏼咬落去都几淋,入面嘅虾肉都几多,所以其实淋得黎都有啲结实嘅。
瑯南塔炸虾饼

春卷都系我喺越南菜入面好钟意食嘅嘢,春卷下面有几块生菜可以同埋春卷一齐食,咁食𠮶阵感觉就冇咁漏。春卷入面好似系有萝卜丝、猪肉等材料,呢款感觉上有少少油腻,不过食落去𠮶阵都几脆。
越式春卷

椰汁冰嘅奶味香浓,啱晒我地呢啲中意饮奶类嘅人。

2020-12-25
下午茶