2021-05-31
好耐无见嘅旧同事约食饭;大把嘢要倾;不如就锯扒啦~ 佢话想试呢间;ok~ let's go!订咗位;等一阵就可以入座了;楼下就系主要饮嘢啦,非常热闹! 不过因为我哋系倾计为主,好在喺一楼;不得不说, 隔音真系做得唔错上到一楼(隔条楼梯only); 已经好似到左另一个世界。。。听唔到楼下嘅声响;就可以安安静静咁倾计啦!咦?个menu改过wor。。modern咗唔少~happy hour 到8点?快d叫嘢饮先! 我同朋友,一人一杯gin tonic, 一人一杯sangria (我要peach, 佢要berries) Gin tonic 不过不失;只杯几得意;d tonic water 喺我地面前加;好似好有仪式感 Sangria 就比较似果汁;无乜酒味;好girl's drink的感觉看看menu, 有得拣tasting menu wor (3个starter, 2 个main course, 1 个甜品); ~500几一个人(计埋加一);好啦,就叫你啦!Starter 叫咗:Fois Gras paste (油润得黎又浓味;配面包一流;加上伴碟嘅无花果+草莓酱 就无咁heavy,清新d)
佢话想试呢间;ok~ let's go!
订咗位;等一阵就可以入座了;楼下就系主要饮嘢啦,非常热闹!
咦?个menu改过wor。。modern咗唔少~
Starter 叫咗:
Mussels (虽然唔系平时果d细青口,但就算系大只都唔会鞋口。。。送酒一流)
Bone Marrow with steak tartar (个steak tartar用酸甜调味料调味;几开胃;但bone marrow 对我来说有点太油 但就真系入口融化)
Main Course:
Pork chop (呢个就真系有d干;我同朋友都要陪伴碟嘅番茄酱汁。。。唔太建议大家叫)
Seafood hotpot (呢个真系好好味;我同朋友连个汤都扫埋,waiter哥哥话用咗大量昆布去煲。。d海鲜都好鲜味;推荐大家叫呢个)
Mac n cheese (呢个额外叫嘅);我同朋友都"so-called"叫减肥;但朋友见面。。。哪有忍口嘅道理!!! 大家都好耐无食Mac n cheese, 叫啦! 呢个芝士味好rich; 亦相当饱肚
Dessert:
Baked Alaska: 呢个就。。。虽然waitress 在我们面前reheat d酒,然后倒上baked alaska, 再点燃;非常有仪式感~ 而里面都好似用咗柠檬味嘅学糕/雪芭;但唔知点解都系觉得甜(可能本身我唔太好甜品?)
All in all, 推荐大家试试呢个taste menu, 好在可以试唔同combinations 得黎 又唔会俾人限死~
如果撞著happy hour, 仲可以用合理价钱叫杯酒,同朋友摸杯底!