2020-10-19
饥落亭 (大埔)大埔大明里12号储金阁地下12-14号舖好多年之前食过陈根记,搬咗之后今次第一次食。因为今日系星期日所以都好多人,不过都唔算等得太耐大概20分钟左右。每个食客都会送一罐汽水👍🏻🔸 Wasabi蟹籽手撕鸡 (例)黎到紧系要试下佢嘅招牌菜啦。分量都OK,好多鸡丝,唔系度度都有Wasabi味,一路食一路有啲攻鼻好过瘾。🔹豉椒炒蚬镬气十足,豉椒味好重,啲蚬亦都冇咩沙,不过就壳多过蚬,成碟既蚬肉唔算好多,同埋好多肉都甩晒出嚟,可能因为师傅几碟一齐炒,所以就好多壳。🔸时菜炒花枝片本身有谂过叫鲜鱿,最后拣左花枝片,平时成日都食先有所以今次就试下花枝片。好彩虾酱分开左上,因为都比较腥,唔系人人都接受到。🔹腊味石锅饭侍应将个饭送上黎既时候会附上一个沙漏,佢叫我地唔好打开个饭住,要等沙漏晒先可以开。腊味份量都算多,而且饭都好多,四个人食一人都可以分到一碗。不得不提系佢既饭焦比平时既煲仔饭多,可能因为佢用既米比较幼细,比较容易成为饭焦。🔸姜葱鸡煲鸡煲火候好够,鸡既份量好多,仲咁啱有两只鸡翼尖添。味道亦唔会太咸,而且仲有好多姜葱,岩晒钟意食姜葱既我😆
大埔大明里12号储金阁地下12-14号舖
每个食客都会送一罐汽水👍🏻
🔸 Wasabi蟹籽手撕鸡 (例)
Wasabi蟹籽手撕鸡 (例)
🔹豉椒炒蚬
豉椒炒蚬