2021-12-12
今日同一行九人行完飞鹅山,好自然就决定喺彩虹附近一带揾食,有人提出仲有冇大牌档感受下,印象牛池湾好似仲有,于是上 Openrice就揾到「新志兴」😜唔知点解,去大牌档好自然就会堕入大牌档嘅角色🤪,第一件事首先就叫左几支大蓝妹(连冰筒),跟住再点几个𩠌送酒,包括「烧鹅、卤水猪脚仔、炸蚝饼同黄金鲜鱿」😍「烧鹅」差唔多每台必食,只鹅好大只,皮下脂肪唔算多,烧得唔错肉味鲜美👍「卤水猪脚仔」卤得好冧好入味,啖啖肉送啤酒一流😋如果将呢度「炸蚝饼」同真系潮州菜馆出品比较,坦白讲系有点逊色,但大牌档风味就系平靓正,果头厨房煮好好快就送到你面前,样样热辣辣其实已经加分同埋好食😉「黄金鲜鱿」做得非常好食,咸蛋黄蓉包匀每件鲜鱿,食落啖啖咸香,真系唔使一阵,几个𩠌就消耗左好几枝大啤🤪见食到差唔多,继续开放第二 round,再点多几个菜「虎皮酿尖椒、柚子骨、虾干浸豆苗、顺德小炒王」🍻「虎皮酿尖椒」系另一个今晚好有印象嘅菜,蒜头豆豉辣椒炒得好香,系咪大牌档先有呢啲镬气呢🤔 辣椒好好味又唔会太辣,正👍「柚子骨」系靓仔哥哥(其实系呀叔🤣)介绍嘅,咁我哋当然唔会拒绝,最后都冇失望,柚子味浓肉排又冧,唔错😋食咗咁多肉都要
「卤水猪脚仔」卤得好冧好入味,啖啖肉送啤酒一流😋
食咗咁多肉都要食番啲疏菜,「顺德小炒王」炒得好香口,里面啲虾干非常大只,整个𩠌炒得非常干身好味😋
食咗咁多野味菜,跟住食个「虾干浸豆苗」清清地觉得好舒服,用嚟过下场为最后一 round 做准备🤣
之后再叫多个「啫啫芥兰」、「黄金凉瓜」、「鼓油王炒面」,样样即叫即炒,今晚总算寻回香港大牌档风味👍