2018-02-03
临近新年, 一班为食友齐齐杀入元朗食九大簋庆团圆, 虽然有点路途远, 又唔系话特别好食, 不过12人柴哇哇热热闹闹食餐饭, 蛮开心的, 下图为地下厨房及外卖部。屏山盘菜位于一层3层村屋内老派简单大排档装潢九钵 (HK$1,750 /12人)新鲜菠萝配子姜过塲清喉咙之食物, 新鲜菠萝够甜, 子姜够爽脆, 酸甜度恰到好处, 好食炖陈皮鸭汤清清的陈皮鸭汤, 喝一口, 很清新的陈皮鸭香, 个人好钟意, 鸭肉炖得霉腍离骨, 汤清却好喝黄酒煮鸡卖飞佛, 佢哋嘅自家酿制黄酒很不错, 酒味不呛喉, 顺口而带微甜, 加埋大量糯米及姜粒煮鸡, 食完暖粒粒, 有病医病, 冇病补身之物, 必食之选小盘菜大大嚿圆润南乳猪腩肉, 睇见都想食, 盆菜内还有萝卜、猪皮和枝竹等吸汁食品, 南乳汁够香,味道咸了点, 还可接受, 但唔知点解当造嘅白萝卜唔系咁靓, 唔够腍甜, 有点可惜。鱼肉丸呢个肉丸反而冇乜特别, 鱼味不足, 既不爽口也不弹牙。梅子鸭鸭干身, 冇乜梅子味, 鸭肉肉质有点似食咸肉, 咸咸地, 几好赵口, 送酒一流, 芋头靓!够松香炸鲜门鳝门鳝唔系日日都有, 有时会用炸生蚝代替, 门鳝只系传统嘅情意结, 你话特
屏山盘菜位于一层3层村屋内
老派简单大排档装潢
九钵 (HK$1,750 /12人)
新鲜菠萝配子姜
炖陈皮鸭汤
黄酒煮鸡
小盘菜
鱼肉丸
呢个肉丸反而冇乜特别, 鱼味不足, 既不爽口也不弹牙。
梅子鸭
炸鲜门鳝
门鳝唔系日日都有, 有时会用炸生蚝代替, 门鳝只系传统嘅情意结, 你话特别好食又唔觉, 冇乜味。
鸡汁烩花菇
爽滑有菇香
了酸猪手
猪手带微酸, 食落冇咁腻, 但就有点硬, 炆唔够腍及松软, 味道还可。
鸡鸭饭
饭粒炒得干身, 打开饭壶颇有饭香, 内有虾米、葱粒和肉粒, 碍于太饱了, 只吃了几口即投降。
我钟意食佢哋嘅九大簋多过净盘菜, 之前嚟过食盆菜, 总觉得盘菜混合后得一种味道, 过于单调, 九大簋就唔同, 味道各有特色, 正好多, 一围12人用 HK$1,750, 每人百零蚊够抵食。