2018-09-10
终于揾到机会食一直想试嘅金田家🍜见到佢系拎过好多拉面奖咁,今次就试吓系咪真系咁好食先🤭.基本嘅豚骨拉面其实只需$78,但我谂起加咗黑松露嘅豚骨拉面就觉得一定会更正,所以决定豪啲要有黑松露嘅🤤果然拉面一上枱就闻到好香嘅黑松露味🤤豚骨汤底质感不稠,但食落味道都够,应该已经满足到大多数人嘅要求。面条系幼身直面,硬度方面我选了「硬」。面条食落有口感。(话说同行朋友面条选了「超硬」,食落口感同我𠮶啲都差唔多咁)叉烧薄而望落偏瘦,但食落都唔嚡,OK的。我会形容呢碗拉面为「食完罪恶感唔会好高嘅拉面」🍜🤣.大家一定要加钱要溏心蛋💓呢到嘅拉面好似本身都唔包溏心蛋的。我本身就觉得食拉面就一定要有溏心蛋😆溏心蛋煮得刚好,蛋黄呈啫喱状,一食落发觉调味也刚好,唔错😝一啖半个溏心蛋,两啖就食完一个,差啲想追加😹.虽然唔系我食过汤底最浓郁嘅豚骨拉面汤底,但整体质素都属中上嘅,如果叫基本嘅豚骨拉面会抵食啲。我再额外叫咗一杯可尔必思,即系乳酸饮品,几好饮但有啲贵🙈后面系朋友叫嘅鸡白汤豚骨拉面🍜我饮咗一啖汤底,觉得咸味重啲。即炸热辣辣嘅薯饼。
见到佢系拎过好多拉面奖咁,今次就试吓系咪真系咁好食先🤭
果然拉面一上枱就闻到好香嘅黑松露味🤤
叉烧薄而望落偏瘦,但食落都唔嚡,OK的。
我会形容呢碗拉面为「食完罪恶感唔会好高嘅拉面」🍜🤣
大家一定要加钱要溏心蛋💓呢到嘅拉面好似本身都唔包溏心蛋的。
我本身就觉得食拉面就一定要有溏心蛋😆
溏心蛋煮得刚好,蛋黄呈啫喱状,一食落发觉调味也刚好,唔错😝
一啖半个溏心蛋,两啖就食完一个,差啲想追加😹
我再额外叫咗一杯可尔必思,即系乳酸饮品,几好饮但有啲贵🙈