2020-02-08 638 浏览
有时放假都系想揾间可以坐得舒舒服服唔使同人迫, 又唔使限时的餐厅食野, 又唔想咁贵, 系九龙区真系唔易揾, 闹市就冇咩可能架喇, 但系圆方都有唔少餐厅符合呢个要求!3楼平台有几间餐厅唔算贵, 环境都唔错, 其中一间就系McSorley's Brewhouse & Grill, 旧年已经帮衬过愉景湾分店,  但我觉得有两层的圆方分店环境更加好, 座位亦够阔落, 当时纯粹为左睇Rugby 无食正餐, 今次就想好好地食餐饭!黎到唔一定要饮酒, 我见到餐牌有d mocktail 几吸引, 所以叫左杯 Strawberry  & Passion Fruit, 无酒精, 酸酸甜甜咁好开胃, 甜度适中唔会好假, 仲有少少果肉!拣左个干邑白兰地龙虾汤配酵母包,  个汤比想像中稀身, 但味道足, 亦有龙虾料, 饮落都几鲜味!前菜考虑左好耐, 本身想食buffalo wings 但好似有d普通, 最后拣左个烟三文鱼及羊奶芝士配酵母包,  细细件但都好足料, 每件仔都有2片烟三文鱼, 而个芝士系超级浓!  但系两者配搭又几夹, 如果配酒饮应该系perfect match。呢个 自家制香煎蟹饼(配甜椒汁及烧粟

呢个 自家制香煎蟹饼(配甜椒汁及烧粟米莎莎) 好似好特别!
睇落好似好足料咁, 外面炸得好香口, 入面就系丰富的蟹肉!

个千岛酱只系锦上添花, 反而个烧粟米莎莎系神来之笔, 减低油腻感之余食落仲健康d,
虽然得两件但其实一人一大件都觉得有d多, 建议3-4人share一碟。

主菜又系谂左好耐食牛、羊定猪, 结果menu上面呢个 美国重量级战斧豚肉扒 (配香脆薯条或香滑薯蓉,松露牛油及他力干宾尼士汁) 好似几特别, 反正平时见开斧头扒多数系牛, 豚肉真系比较少见, 所以又即管试下!
份量都真系好足, 尤其系个香滑薯蓉好大兜, 食落好滑好绵但又唔会好重牛油味, 多到两个人都食唔晒呀~

个扒就有少少失望, 虽然又厚又大件, 但系口感虽爽口但较硬及鞋, 味道亦淡, 只系靠大量烧汁去令到个扒食落好浓味,
不过个bbq sauce 调味唔错, 沾薯蓉又有另一番滋味。

无论食咩菜式都要叫碟菜!
本身考虑过食沙律, 不过见到叫一份主菜可以加一份配菜, 所以拣左呢款巴马臣芝士焗椰菜花。
本身以为会好腻啦, 点知有惊喜㖞!
芝士偏淡唔会抢晒d味, 食落完全唔滞, 作为配菜一流, 不过如果可以再热少少就更好喇!

埋单两个人一千蚊有找, 今次黎到咁啱隔离有几枱客都系一班朋友带埋小朋友咁, 有d 嘈,
如果可以静返少少就更加舒服喇!
2020-01-19
  • 巴马臣芝士焗椰菜花