平日星期一中午12点前嚟到,等左大概十分钟就入得。店内一半系本地人,一半系游客。可能由于时间尚早,未算好多人,所以唔驶同其他食客搭枱。首先打头阵嘅系得奖虾饺之王$36/4只餐厅讲明虾饺得过奖,所以嚟得呢度十枱有十枱都会点佢😏。虾饺饱满大只,饺皮唔算好厚,依然透到入面嘅橙色虾仁;内馅有两只大虾,食落唔会过份地爽,有番少少虾肉弹牙口感;由于无笋同猪肉嘅关系,食落味道有少少单调、同埋对我嚟讲有少许咸。沙嗲金钱肚$31我自己好中意食金钱肚,但可惜而家部份酒楼嫌制作麻烦而取消呢款点心😫。金钱肚切到大件,炆到好软淋,沙嗲酱亦无过份杰。千岛酱脆皮萝卜糕$33餐牌其中一款图片放大又有手指公嘅点心,炸衣唔厚,可惜萝卜糕太软、无口感,加上千岛酱味太浓,完全食唔到萝卜糕嘅味。一款主要食千岛酱、又油腻嘅软淋淋炸物,我地两个都唔中意😥。蒜香虾春卷$28呢款春卷色彩缤纷,虽然内馅有甘笋同紫椰菜,但唔食呢D菜嘅朋友都表示无问题😏。春卷香脆,蒜香唔会太浓,但略嫌唔系每件都有虾仁。原笼牛仔骨蒸饭$46呢个蒸饭好大盘!! 够哂两个人食。😯牛仔骨用松肉粉拿过,所以预左唔会有牛味,但胜在多肉唔会得D骨,又够淋;至于个酱汁,我

首先打头阵嘅系
得奖虾饺之王$36/4只
得奖虾饺之王

沙嗲金钱肚$31
沙嗲金钱肚

金钱肚切到大件,炆到好软淋,沙嗲酱亦无过份杰。

千岛酱脆皮萝卜糕$33
千岛酱脆皮萝卜糕

蒜香虾春卷$28
蒜香虾春卷

原笼牛仔骨蒸饭$46
原笼牛仔骨蒸饭

呢个蒸饭好大盘!! 够哂两个人食。😯
;至于个酱汁,我食唔出系咩,只觉得捞饭食嘅话,唔及蒸凤爪排骨好味🙈

陈村粉蒸排骨$27
陈村粉蒸排骨

呢个点心望落普通、色水又唔靓,但味道却好好😋。排骨多肉又软淋淋,下面D陈村粉够滑之余,又吸左少少蒜香,唔错。

春风得意肠$42
春风得意肠

最后上枱嘅得意肠,卖相最好。最先食左两旧嘅我,仲以为有两款口味😂因为第一件有虾、茜芹味,第二件无虾无茜芹、但有粟米。食多件先发现原来全部一样,只系材料唔均匀…🤦整体影相好睇,但味道一般。

虽然每款点心单价唔平,但茶钱$6/位,加上全日免加一,我地两个人饱到夜晚7点都只系$255,性价比都算唔错。注意餐厅好似只收现金。Openrice好烦,成日唔批食评,话有优惠要申报😑 自费架,无优惠呀!D
2024-08-12
得奖虾饺之王