2021-10-02
今日同男朋友去九龙城一日游,当然要食翻餐泰式晚餐先似样! 见呢间菜馆个餐牌都几多选择,有泰又有越,一于试下!餐厅上菜速度都几快,不过略嫌坐得迫啲,而且服务态度都好一般,隔离嘅情侣要求掉位问可唔可以坐喺另一边,个阿姐直接答:唔可以 😂 一开始叫咗一个细嘅小食拼盘,上面有荷叶鸡、虾饼、春卷同埋串烧鸡,份量都唔少。每样嘢有三份,即系呢个细拼盘系预三个人食~虾饼都弹牙香口嘅,但系我见佢餐单有另一种虾饼入边𫗵咗虾膏,一开始仲以为拼盘都会系依款特别嘅虾饼,可惜系普通嘅。荷叶包鸡就系好普通嘅香料鸡 😂 佢嘅春卷系有原只虾嘅 冇其他配料啦。仲有串烧鸡,其实依个拼盘入边嘅四样嘢我都钟意食,但只可以话四样都冇乜特别。另一个系泰式炒金边粉,相对来讲份量几少,我哋两个人食都OK嘅,味道方面香口有镬气,但质感有啲湿,应该系因为用泰式酱炒嘅原因,同埋成碟得两只虾。我哋仲叫咗一个青咖喱鸡,我几欣赏佢啲豆角同茄子唔会煲到烂晒,但系鸡就系好普通嘅急冻鸡肉 佢个青咖喱质感比较稠身,应该系落咗好多椰浆,同埋唔算好辣嘅~我哋叫咗一个蒜蓉包(唔记得影相)配咖喱食。最后我哋每人仲有杯嘢饮,男朋友嘅龙眼薏米冰非常甜,我嘅咸柠七都几
最后我哋每人仲有杯嘢饮,男朋友嘅龙眼薏米冰非常甜,我嘅咸柠七都几好饮。埋单$350,算系好合理嘅价钱,但总括来讲我觉得系稳阵之选,唔会令我觉得九龙城泰国菜有咩咁特别😗