一个星期辛勤的工作又过了, 又系星期日放松同家人及亲友相聚揾野食的时候啦!今天我们一行八人来到九龙城新三得火锅馆, 人多食火锅就最好, 因为可以叫多啲不同种类的食物。本地手切肥牛: 有牛味, 够淋, 鲜嫩。如果想要再小啲肥, 就落单时提一提厨房会更留意!南非鲍鱼 + 红蟹 : 鲍鱼都算新鲜, 鲍鱼如果可以切片上就更好, 一只只食咬落去啲口感无一片片咁好; 蟹可以不叫,好瘦,无咩肉食。蕃茄薯仔猪骨汤底: 材料十足, 蕃茄味好浓。瑶柱火腿冬瓜汤底: 由仿鱼翅 + 冬瓜 + 火腿丝 +  鸡脚 + 瑶柱丝姐成, 𠮶汤好甜, 最后啲冬瓜煲淋晒入晒味好好食。 炸鱼片头: 餐前小食, 一定要叫, 伴啤酒一起吃更好!乌冬: 最受小朋友欢迎, 用冬瓜汤煮清啲, 够爽滑! 而且有一个煮面茜附上, 把乌冬放入茜中再放落锅煮, 唔洗等啲乌冬熟左后, 一条条夹上来咁麻烦, 老板都算有用心去谂野!蕃茄饺: 从来都唔知蕃茄可以做饺, 但食落又出奇咁好食, 所以而家次次去都会必叫蕃茄饺。象拔蚌: 大部份人都喜欢切片, 而我地就比较喜欢切条。切片因为可以切到好多片, 摆上台之时就比较好睇啲同大碟啲, 而切条因为有番咁

本地手切肥牛
南非鲍鱼 + 花蟹
蕃茄薯仔猪骨汤
蕃茄薯仔猪骨汤底: 材料十足, 蕃茄味好浓。
瑶柱火腿冬瓜汤
炸鱼片头
炸鱼片头: 餐前小食, 一定要叫, 伴啤酒一起吃更好!
乌冬
蕃茄饺
象拔蚌: 大部份人都喜欢切片, 而我地就比较喜欢切条。切片因为可以切到好多片, 摆上台之时就比较好睇啲同大碟啲, 而切条因为有番咁上下厚度, 做成同一个重量的象拔蚌切好后,放上台之时看落比切片无咁多, 不过切条食𠮶时, 咬落口, 口感就实在啲, 有弹性啲,其实切片切条都可以, 因人而异啦!
山根
山根: 我又系次次打边烬, 我必叫的食物, 第一次系糖朝打边炉𠮶时食过, 之后, 就好似中左毒咁, 打亲边炉就一定要食, 唔食过唔安落。
𫠒红鱼
𫠒红鱼: 一鱼三吃: 刺身够鲜味; 灼熟食又唔错, 灼𠮶时又唔会因鱼肉熟左而散晒; 啲鱼头/鱼骨/鱼尾, 最后用来椒盐, 又系伴酒美食之一。
台湾贡丸/潮州鱼蛋/韮菜饺/鱼皮饺/鲜鸡子/芋丝
炸芋条/大白菜/鸡泡鱼干/蕃茄/蟹籽虾滑/皇帝菜
如果唔够饱, 就食埋啲饺, 丸, 菜啦,心2保你肚满肠肥咁走!
题外话/补充资料: 系呢度食有一个好处,地方环境够宽敞, 又够干净卫生, 室内灯光够光猛, 最重要系食完, 可以坐系度同啲朋友倾下计足下水, 都唔会比人赶走! 不过, 最近好似旺左, 星期五六日最好订左位先好去!
2014-08-02
本地手切肥牛