2018-09-05
自从转左工之后,真系少咗去九龙城觅食。趁住今晚难得嘅早收工再加上庆祝第n个拍拖记念月,就同男友去小泰国揾食。漫无目的嘅闲逛之下,我就俾同捞同煲呢间怀旧霓虹灯招牌嘅店舖吸引咗😂😂一望menu,无论汤底同食物种类都有好多选择。店员都好好,见我哋无乜头绪,好主动咁介绍有咩必食推介。最后我地叫左个比较养生嘅醉鸡锅。平时我都好少会饮汤,但见佢好足料而且晤油腻,所以喺开始打边炉之前都饮咗几啖。不得不赞下只鸡,肉质嫩滑,有鸡味,我地竟然清晒成只鸡美国桶蚝都系必点嘅!渌完之后都仲系好大只,佢好厚肉,内里唔腥之余,仲好够鲜味一碟5大只,好抵食🤩店员推荐我地食贵妃蚌,特价$58两只。好快已经甩壳食得,一啲都晤靭,好鲜甜而且咬落去嘅肉质好爽,啖啖肉可能因为张枱近鱼缸,见佢d海鲜都好新鲜,所以我地继续都系叫左d海鲜有关嘅食材🙊鸳鸯滑分别有黑松露墨鱼滑同埋蟹子虾滑,可以双拼就啱晒我呢啲选择困难症乜都想试嘅人。两款滑都各有千秋,我就比较钟意食墨鱼滑,食到墨鱼嘅鲜味同时亦都有淡淡嘅黑松露香味另外佢都有好多自家制手工饺,menu上有款美人饺系推荐菜式,一问之下,原来里面嘅馅料都好特别,其中一样系养颜嘅桃胶心目中呢一样
醉鸡
美国桶蚝
美国桶蚝
贵妃蚌
另外佢都有好多自家制手工饺,menu上有款美人饺系推荐菜式,一问之下,原来里面嘅馅料都好特别,其中一样系养颜嘅桃胶心目中呢一样食材通常会出现系甜品里面,所以当听到店员话饺子里面有涂胶,本住咩都试下嘅精神就二话不说落咗order噜!不过果然相当有惊喜呀,除咗桃胶原来仲有冬虫草同猪肉,几样野配合起上黎出奇地夹,口感仲好得意如果块外皮薄d就更加好!
美人饺
食够$500 Like佢地facebook,原来仲会送安格斯牛肉,店员话新开张所以零舍多优惠。原来佢地只系开咗一个月左右,仲预告定叫我地留肚有甜品送😎讲番份牛肉,肥瘦适中,因为我好怕食太重油脂嘅肥牛,佢好有牛味,靓牛所以唔洗渌到全熟就可以摆落口🤙🏻🤙🏻
安格斯牛
鱼乐无穷下的买一送一优惠🤩仲有另一个优惠就系佢自家制嘅饮品买一送一有冬瓜薏米水同埋紫贝天葵,成日有人话打边炉热气,配埋依两种健康下火饮品,仲唔系Prefect Match??!
冬瓜薏米水,紫贝天葵
临到尾声嘅时候,店员就拎咗份好精致嘅甜品岀黎,开头仲以为系年糕,原来系糖不甩相机食饱之后,佢就将两尾鱼掉落个醉鸡锅到。开头都担心又咸又甜会唔会好怪嫁?点知原来系完全无问题,贴心嘅店员知我花生过敏,仲特登为我准备咗砂糖黎食呢个糖不甩添👍🏻烟烟靭靭食唔停口
糖不甩
另一怀旧甜品,啫喱仲有把遮仔牙签做点缀,令我谂起细个成日嚷著要系茶楼点啫喱糖食,呢样简单嘅甜品好有一种家的感觉🌻
怀旧啫喱
误打误撞俾我地试到一间好食嘅边炉,佢用料新鲜,店员有礼貌service好好,食食下仲帮我地个锅滤油,真系好贴心!舖头内外都睇得岀系有heart嘅怀旧设计,啱晒我呢d相机食先黎打卡呃LIKE下次大班人黎聚会我都会推荐同捞同煲俾大家,虽然价钱唔算十分平,但佢用料新鲜,坐得舒服,多d人仲可以嗌多d食物试晕佢丫嘛🎊