2021-12-04
水剌间系九龙城一间新开嘅韩国餐厅,佢主打传统韩式料理,唔单止厨师韩国人,会跟足韩国最地道嘅烹调方法,最特别系铺入面有两张传统韩式矮枱,如果唔介意屈脚坐,都几有风味可以当自己去左旅行咁。食物选择唔算好多,不过烤肉、泡菜煎饼、炒粉丝、人参鸡、豆腐锅、部队锅、炒年糕、石锅拌饭哩啲传统韩菜样样有齐,全部菜式menu入面都有相睇,实物同相亦冇太大出入。一坐低,例牌先黎前菜,都系免费同无限追加,比较特别系有黑豆,唔多香港韩菜店见倒。调味猪肩胛肉($258) - 猪肩胛肉好大份,跟足韩国share plate份量,有四大块,每块都有手掌咁大。老细会一边帮客人烤肉,一边吹水,态度亲切友善。烧烤板因为系斜放,所以一边烧,油份会沿铁板嘅一个缺口流落下面嘅兜仔度。烤肉切到细细件,啱啱好可以一啖一件。猪肩胛肉肉质好松软,唔会烧到干柴柴但又唔会成口油咁,因为本身已经有调味,食落甜甜地有啲似食紧叉烧咁,唔觉唔觉就成碟食晒。怕肥腻嘅可以用生菜包住食,另外仲有两款酱汁可以蘸,不过我觉得就咁食已经好够味。辣味炆牛肋骨($168) - 牛肋骨炆到好腍好入味,虽然menu有两只辣椒图案,不过其实辣度都系小辣程度,里面除左牛
辣味炆牛肋骨($168) - 牛肋骨炆到好腍好入味,虽然menu有两只辣椒图案,不过其实辣度都系小辣程度,里面除左牛肋骨,仲有白萝卜,白萝卜好腍冇渣,索晒牛肋骨嘅肉味同辣椒嘅辣味,非常惹味。
冷面($88) - 虽然冷面上左枱一段时间我先开始食,但食落仲好弹口,而且面条都唔会痴埋一旧,另外同出面嘅水冷面最大唔同,系佢地加左雪梨,爽口又清甜。
总结,野食好食之余全部都好大份足料,老细态度亲切友善,除左之前讲到有韩式传统嘅矮桌之外,门口部体温探测机系讲韩文,好似去左一趟韩国旅行咁。