2023-10-25
📌 Cafe Gabbana - 九龙城南角道62号地舖🗓(25/10) 星期三 ⏰ 晚上6:30左右 💈特式:衬今日放假,可以揾间舒服嘅西餐厅食个晚饭慢慢享受下,见到近近地系九龙城有呢间多国菜西餐厅,所以等埋另一半收工就一齐去试下。🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱食物:餐厅唔止做单一国家菜式,分别以🇪🇸西班牙/🇩🇪德国/🇫🇷法国/🇮🇹意大利菜式为主,再加入餐厅自家元素,而家等我同大家讲下🌍味道先。叫左两个Special Dinner Set,套餐会包左餐汤/沙律配前菜/主菜/餐饮,都几满足,价钱就睇下你拣乜主菜以定,大致上都系$3️⃣0️⃣0️⃣左右。🥣餐汤 - 今日是日餐汤就系洋葱汤同椰菜花汤,我地就试晒两款。洋葱汤好足料,入面有大量洋葱丝,味浓但唔会辣口,反而仲有阵阵洋葱甜味;椰菜花汤好creamy,入口丝滑,而且椰菜花味极浓,饮得出椰菜花嘅精华。跟餐汤亦配左每人两片蒜蓉多士,蒜蓉味唔算好浓,但就好香脆。🥗沙律配前菜 - 沙律就系藜麦杂菜沙律,配搭嘅前菜有4个选择,包括西班牙猪腩片同焗牛油果蟹肉,另外仲可以加钱转法国鹅肝或者半打法国田螺,我地就拣左唔洗加钱个两款。西班牙猪腩片我觉得好出色,g
🗓(25/10) 星期三 ⏰ 晚上6:30左右
🥩🍔🌭🌮🥗🥯🥘🍲🍝🍣🥟🍤🍱
餐汤 - 洋葱汤/椰菜花汤
西班牙猪腩片我觉得好出色,grill得好香,腩片系带有猪皮,猪皮位入口烟韧,就连d脂肪位都唔会觉得肥腻,配埋个烧汁,好高水准;焗牛油果蟹肉就系比较清淡嘅选择,牛油果配埋蟹肉一齐焗,口感软滑,而且牛油果本身味淡,就可以食得出蟹肉嘅鲜味。
西班牙猪腩片/藜麦杂菜沙律
焗牛油果蟹肉/藜麦杂菜沙律
🐷🍎煎猪鞍配苹果芥末 - 呢个店员推介系餐厅招牌菜式,真系相当唔错,切落肉质非常软淋,切开仲见到淡淡粉红色,入口未去到即溶,但根本唔需要过多咀嚼,个苹果芥末酱唔会过甜,食得到苹果香,仲有微微芥末味,极之出色嘅一道煎猪鞍。
煎猪鞍配苹果芥末
煎猪鞍配苹果芥末
🐮烧牛仔膝 - 烧牛仔膝唔系炆到好腍个只质感,保留到有咬口但一d都唔韧,用左香草去腌制同烧,食到浓郁香草味,但又唔会盖过牛膝本身原有嘅牛味,个酱汁仲做到画龙点睛嘅效果,系一个唔错嘅配搭。
烧牛仔膝
烧牛仔膝
☕️🍵🥤🧋🍺🍷🥃🍹🧉🍾🍶🥛
饮品 : 餐厅饮品种类就唔算多,除左啤酒同餐酒之外,都有几款意大利咖啡选择,我地就拣左青柠梳打同西班牙特饮 Sangria,青柠梳打入口好fresh,味道好醒神开胃,西班牙特饮就有少许酒精,易入口,十分适合女士饮。
青柠梳打/西班牙特饮
🍽环境:餐厅环境好有格调,非常有艺术气息,由门口到室内嘅装修,配埋餐厅内挂满嘅画作,都比人感觉置身法国与意大利嘅画廊咁,感觉好典雅舒服,气氛又好,坐位同台面亦都有足够嘅空间,整体感觉超正。
🤵🏻🤵🏻♀️🤵🏻♂️服务:店员服务好好,好详细介绍餐牌,感觉好专业,上菜时间亦控制得宜,每道菜上枱嘅时间衔接得好准,唔会摆到成枱野,又唔会等好耐都未有野食上枱,呢个细节位唔系间间西餐厅肯去做,所以整体感觉好加分。
💰💸价钱:佢地个Dinner Set大约$3️⃣0️⃣0️⃣左右/人,我觉得呢个价钱食到呢个级数系抵食,加埋个餐厅环境/情调/细心,真系无可挑剔。
🐲💬总结:将来大家去开九龙城,唔洗净系食泰国菜,可以多一个西餐厅选择比大家,佢仲有另外嘅不少主菜感觉都好吸引,希望之后会有机会再嚟试下。
推荐指数:❤️❤️❤️❤️❣️