2018-05-09
今日约左旧同学聚聚,有人提议去九龙城食泰菜,于是我们就人才济济地撘车入去食。先黎份拼盘,拼盘有四款食物,全部都金黄松脆,系热气人的首选!四款食物当中,我比较欣赏泰式虾饼。外面炸得干身,唔会油淋淋,内里够香够弹牙!另外,我们仲叫左一碟马拉盏炒通菜。除左菜够嫩之余,味道非常有镬气!另外,我们仲叫左一条泰式明炉蒸鱼,上菜时,职员会燃点铁盘下的蜡烛,令菜式更热辣辣。当D泰式酸辣汁开始滚起,就系大家起筷的时候。餐厅会另外提供泰式酸辣酱比大家点鱼食。点完个味会更丰富!我们仲叫左一份青咖哩鸡。餐厅会以煲仔上,等大家食到热辣辣,椰浆味香的咖哩。食咖哩点可以唔叫份蒜蓉包呢?呢到的蒜蓉包好香,又唔会死实。最后D男丁想叫多份炒粉,呢个香辣干炒金边粉,炒得均匀,食落够香,仲唔会太油腻。最后,我们叫左一杯凉粉冰及青柠梳打,令呢一餐变成更完美的一餐。
当D泰式酸辣汁开始滚起,就系大家起筷的时候。
餐厅会另外提供泰式酸辣酱比大家点鱼食。点完个味会更丰富!
食咖哩点可以唔叫份蒜蓉包呢?呢到的蒜蓉包好香,又唔会死实。