2019-04-12 2374 浏览
星期六忙完一整日既工作,赶得上黎同屋企人食个久违既晚饭,提议左食呢间都有一段时间,但餐厅对出既车位成日都满,始终个条街前前后后都系唔同既餐厅。经过见到有位泊,而且今晚大家胃口一致,或者大家食得多PIZZA意粉都偏好食番中餐中和番,始终感觉无甘腻滞,就拣左城寨风味。一入门口,已经有两个人招呼我地,又斟水又同我地讲好彩,因为星期六日都会提早预订留位,而今晚楼上只系得番一张卡位!(我地大概6点半左加到,成间餐厅我地系第一台,之后7点就陆陆续续坐满哂)知道呢间有好多招牌菜,但我地人少比较难叫,最后只系拣左招牌即烧乳猪、米兰野菌焗带子、金蒜烧汁斑头腩。招牌即烧乳猪听说每只乳猪都系人手自己烧,所以叫左个例牌试试……乳猪皮有做到酥脆甘香,似食薯片,而且切哂中间既肥膏,呢样抵赞!系咪因为要切开中间既肥猪肉导致会皮肉分离?! 如果肉更juicy就好~米兰野菌焗带子味道不错,够干食,唔似其他地方写焗但成道菜上台会湿湿luplup,唯一要挑剔既位系带子做法系一只横切开几旧,少左原来想像既口感!金蒜烧汁斑头腩相对黎讲三味菜最推荐呢道!斑头腩配以烧汁好惹味,外层炸浆唔厚,唔会抢左鱼腩既鲜甜,喧宾夺主。而且几钟意
中和番,始终感觉无甘腻滞,就拣左城寨风味。

金蒜烧汁斑头腩

相对黎讲三味菜最推荐呢道!斑头腩配以烧汁好惹味,外层炸浆唔厚,唔会抢左鱼腩既鲜甜,喧宾夺主。而且几钟意佢每旧啖啖肉得黎又连住少少骨,啲鱼肉都会特别香!

睇得出师傅做既每一道菜都好有心思,以呢个价钱食到甘既质素,真系唔错,可以番兜~黎九龙城的话,除左食泰菜,可以谂下呢间
2019-03-30