2023-11-16
喺九龙城南角道呢一条街,相信都系全港出晒名嘅泰国汇聚地方,😛基本上大部份所见到嘅餐厅都离唔开泰国,就连里面亦都有一啲泰国特色嘅店舖,想食正宗嘅泰菜,通常都系会推介呢一度。🥰有一间相对嚟讲都长期多客人就系呢间小曼谷泰国美食,餐牌大部份嘅选择都离唔开泰国最正宗嘅几道菜。我自己都专登拣咗几款嚟享受一下😋泰皇咖喱软壳蟹配薄饼— 🦀餐厅高度推介咖喱,泰国嘅咖喱最特别嘅地方就系鲜黄色里面加入咗大量嘅配料,🍛特别系青椒黄椒洋葱同埋加入咗蛋液,令到成个咖喱底非常浓郁,无论系食材定系白饭配合埋都系天衣无缝完美挂汁。🍛软壳蟹同咖喱亦都系息息相关,原只软壳蟹炸完之后,皮脆肉软,尤其是蟹壳𠮶度仲蕴藏住唔少嘅蟹黄,🦀非常香口,点埋个咖喱汁仲更加滋味,我就选择咗薄饼贪佢够脆,充满咗牛油香而且同咖喱亦都非常配合,🍛唔想食饭唔想食面嘅话要薄饼绝对系不二之选🦀串烧拼盘— 🍢喺泰国唔少得正宗嘅沙嗲串烧啦, 唔想左拣右拣直接要个串烧拼盘里面就包含咗泰式腊肠鸡肉牛肉猪肉同埋鸡全翼各一串。 🍢泰式腊肠外表同港式腊肠差唔多,但系里面嘅肉香同埋水润度更加高,同台湾肠嘅感觉差唔多, 🍢烧完反而更加香同埋油脂会突出一啲。 鸡肉牛肉同猪
鸡肉牛肉同猪肉非常嫩, 🍖用咗比较瘦嘅部份,所以食唔出油脂位,咁就可以大大啖每一啖都系饱满嘅肉🍖
最后喺泰国成日都离唔开嘅甜品一定系芒果糯米饭,🥭喺呢一度都可以品尝到正宗嘅芒果糯米饭,粒粒芒果都系鲜黄色,而且多汁又唔酸,🥭绝对系新鲜嘅表现,至于暖笠笠嘅糯米饭配埋椰汁更加系经典之作,🥭浓郁嘅椰汁好好咁包住糯米嘅米香,烟韧,但又唔黐牙,一试难忘,绝对要高度推介🥭
选择饮品嘅时候徘徊喺泰国椰青定系椰汁冰已呢一度就可以一杯满足两个愿望就系椰汁沙冰,🧉会感受到底部有啲椰子水嘅清甜,但系上面就有椰奶冰嘅质地,而且里面每一啖你都会食到椰肉碎,真材实料,真系唔「椰」少🧉
小曼谷泰国美食 (南角道) (九龙城)
九龙城南角道9-11号地舖