2017-08-23
窗外呼呼风声, 现正挂著十号风球💨 但昨天挂起三号风球的晚上, 风平浪静, 无阻我同大女出街撑枱脚的雅兴讲起九龙城,第一时间会想起泰国菜 ,再唔系牛肉饼, 打冷.....其实呢度仲有另一惊喜 - cafe 门口大隔玻璃门, 仲放咗一张四人枱, 好抢镜🤗里面装修得好舒适, 墙上树干的装饰,挂满七彩缤纷的油画, 感觉很优闲。 佢哋有套餐, 但系我哋今日想散叫。 我比第一页餐牌嘅Special best choice 吸引住, 就先叫个玉子野菌烟肉卷。 卖相满分, 烟肉卷包住上层嘅蛋王,中层嘅野菌同甘笋粒,底层嘅蛋白。 一咬落去 ,蛋黄流心, 夹著其他馅料, 口感层次丰富, 仲有个蛋白好嫩滑, 色香味俱全意粉部分拣咗餐牌有个标志。黑松露野菌意粉 ,意粉一上枱,已经闻到好香黑松露味 ,意粉炒得够干身, 夹杂浓浓嘅野菌菇跟住个烟三文鱼鲜忌廉意粉。 烟三文鱼作玫瑰花造型放喺意粉上面,靓到。呢个意粉够creamy, 好香鲜忌廉味阿女话晏昼饮咗冻珍珠力奶茶 ,所以想饮热嘢。拣咀洋甘菊花茶,成壶上。洋甘菊养生,消除疲劳又排毒。 啱晒暑假成日夜晚唔瞓嘅佢 佢话好好饮, 饮完一壶仲加热水添饮我正在心大心细饮
门口大隔玻璃门, 仲放咗一张四人枱, 好抢镜🤗
我正在心大心细饮咩, 侍应姐姐介绍新鲜水果蜂蜜绿茶, 我本来想拣热嘅, 佢话冻饮好饮啲, 但系可以帮我少冰 绿茶里面有好多生果粒, 士多啤梨,苹果, 奇异果, 蓝莓, 劲多维他命C
我趁阿女未到𠮶时已经同侍应姐姐讲好甜品 写上生日祝贺句 ,虽然我哋一家已经食咗生日蛋糕, 但系都想畀个惊喜佢 估唔到佢真系惊多过个喜。 讲番个甜品, 多士盒四边焗得香脆,里面亦有四四方方同样香脆嘅多士粒, 仲有雪糕,脆脆米, 细粒棉花糖, oreo饼,朱古力酱,Happy Birthday字句, 靓到晕 食落更加不得了, 暖暖地香脆嘅多士粒加埋冰冻雪糕, 好好味呀!
休闲舒适的晚上