2024-03-19 104 浏览
系香港真系会特登黎九龙城食泰国菜, 今次拣左呢间历史悠久屹立不倒嘅泰国菜,相信应该会好好食,先至挨得过疫情,依家仲继续营业。入到嚟发现自己系幸运儿,我系坐埋最后嘅空枱! 坐满晒人,好热闹。3个人叫咗三个椰青,一个牛肉生菜包,一个猪颈肉,一个椰汁鸡汤,一个泰国燕窝,先至三百几蚊。 除返开一个人先至130. 有饮品,又有甜品。 首先系个生菜牛肉包,好多牛肉碎,落咗好多洋葱,芫荽辣椒呢啲香料令到牛肉好入味,包埋个好新鲜爽脆嘅生菜,好好食。跟住系个猪颈肉,烧得啱啱好,啲肉好有肉汁,调味唔会过咸,另外佢提供𠮶个泰式汁令到个猪颈肉冇咁油腻,整体个份量都好多。之后到个椰汁鸡汤,你会见到里面有好多鸡肉,同埋好多香茅,一样系好足料嘅汤,不过个汤有少少咸,可能要嗌返个白饭嚟衬返会好啲。最后就系呢个$38嘅泰国燕窝!冇谂过喺街边都可以食到$38.1个燕窝,好足料,佢攞咗椰汁同椰奶嚟调味,少少甜。三个椰青都系好清甜,好多椰汁喺入面。食得泰国辣嘢,点少得要椰青呢?大家去九龙城,都系为咗食泰国菜,呢一间又平又抵食,不容错失!
山菜牛肉包
泰式猪颈肉